Această nouă abordare de depistare a vieţiii ajută cel mai mult în cazul planetelor îngheţate, unde gheaţa ecranează potenţiala viaţă de stratul de gheaţă, relatează Science Daily.
Autorul acestui studiu, Ramses Ramirez, cercetător la Cornell’s Carl Sagan Institute susţine că „pe planetele îngheţate, orice potenţială viaţă ar fi îngropată sub straturi de gheaţă, ceea ce ar face-o foarte greu de depistat cu telescoapele. […] Dar dacă suprafaţa este suficient de caldă – mulţumită hidrogenului vulcanic şi încălzirii atmosferice – poţi avea viaţă pe suprafaţă, generând o urme detectabile”.
Astfel, combinând efectul de seră dat de hidrogen, apă şi dioxid de carbon, este foarte posibil să se afle că zona habitabilă este mai largă decât s-a crezut până acum, chiar mai mare cu 60%.
Ideea că hidrogenul poate încălzi planetele nu este un lucru nou, dar se considera că o planetă nu poate ţine nivelul hidrogenului mai mult de 1 milion de ani.
Studiul a fost publicat în Astrophysical Journal Letters.
De asemenea, hidrogenul adăugat în atmosfera unei planete face ca aceasta să fie mai uşor observabilă, inclusiv urmele atmosferice care indică materie organică precum metanul în combinaţie cu ozonul – care indică existenţa vieţii.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
O nouă formă de hidrogen a fost creată, iar aceasta este spectaculoasă
Reprezentant NASA: „Vom descoperi viaţă extraterestră în următorii 20 de ani!” (VIDEO)