O metodă de a înţelege cum funcţionează receptorii neurali este de a-i dezactiva şi de a observa urmările, precizează Science Daily.
Totuşi, pentru ca studiul să fie informativ, este nevoie de o dezactivare extrem de precisă. Astfel, cercetătorii de la Universitatea Yokohama, Osaka şi Universitatea din Tokyo au folosit o metodă numită CALI (chromophore-assisted light inactivation) care a mai fost folosită în studiul proteinelor. Aceasta foloseşte iradierea cu lumină pentru a genera o formă temporară de oxigen toxic care cauzează afectarea unei arii mai scurtă decât o interacţiune tipică de proteină-proteină.
Cercetătorii au mai creat un anticorp care trebuia să blocheze partea externă a receptorului neurotransmiţător numit GluA1. Acesta a fost injectat în hippocampusul şoarecilor, o regiune din creier implicată în memorie şi oreintare.
Au condiţionat şoarecii printr-un experiment care includea cutii cu lumină şi cutii întunecate. La trecerea printr-o cutie fără lumină şoarecii primeau un şoc electric, învăţând să le evite.
S-a observat că cei cărora li s-a anulat receptorul GluA1 continuau să treacă prin cutiile întunecate, deşi anterior nu prezentau acest comportament, fiind condiţionaţi să le evite.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Neuroni umani transplantaţi cu succes la şoareci
Oamenii de ştiinţă au reuşit să ”planteze” amintiri false în creierul unor şoareci