În urma acestor evenimente s-au format ceea ce se numeşte în lumea ştiinţifică nori atmosferici – coridoare înguste de umezeală concentrată suspendată în atmosferă, care pot conţine chiar şi de 15 ori mai multă apă ca debitul râului Mississippi, relatează Science Alert.
Mai mult, acestea pot avea o lăţime chiar şi până la 600 de km şi au fost asociate cu toate cele şapte inundaţii ale râului Russian din California dintre anii 1996 şi 2007.
Acest fenoment recent nu arată semne de domolire, din contră, National Weather Service menţionează că vor fi lovite de inundaţii zone care au fost ferite de aceste evenimente în ultimele decenii.
Experţii precizează că au fost, doar în această iarnă, peste 10 râuri atmosferice, în condiţiile în care într-un an sunt 5-7 astfel de evenimente.
Deşi acestea sunt fenomene naturale recurente, schimbările climatice au potenţialul de a intensifica fenomenele.
Daniel Swain, cercetător la UCLA , a menţionat că aceste evenimente sunt doar o prefaţă la ce viitorul climatic al Californiei. „Există dovezi semnificative că viitoarele secete vor fi mai calde şi mai intense, de asemenea vor fi întrerupte de furtuni cu „râuri atmosferice” capabile să cauzeze inundaţii destructive”.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Rinocerii si elefantii Indiei sunt periclitati de inundatii si braconieri
Duzina fatală: 12 oraşe care ar putea dispărea curând din cauza schimbărilor climatice
Încălzirea globală se va resimţi peste doar 10 ani. Efectele vor fi devastatoare
Încălzirea globală dă o lovitură pasionaţilor de schi. Ce se va întâmpla în următorii ani