Scheletul bărbatului a fost descoperit într-o peşteră din apropierea peninsulei Black Isle din estul Scoţiei. Scheletul era poziţionat pe spate cu picioarele încrucişate, iar membrele îi erau legate de pietre imense, relatează IFL Science.
Descoperirea i-a intrigat pe experţii de la Universitatea Dundee, care au preluat scheletul pentru mai multe analize. Datarea cu radiocarbon a dezvăluit faptul că bărbatul a murit între anii 430 şi 630 e.n. Experţii susţin că ar fi făcut parte din poporul Picţilor, care a reuşit să contracareze atacurile romanilor şi ale englezilor până în secolul X e.n. Aceştia au fost denumiţi picţi de către romani, iar cuvântul derivă din termenul ,,oamenii tatuaţi sau pictaţi”.
Analizele au arătat că bărbatul a fost lovit peste faţă şi craniu de cinci ori cu un obiect greu.
Credit: Unversitatea din Dundee
,,Primul impact a fost peste mandibulă, fapt ce i-a provocat spargerea dinţilor pe partea dreaptă. A doua oară a fost lovit în acelaşi loc, fapt ce i-a rupt mandibula pe partea stângă. A treia lovitură i-a provocat o fractură la nivelul craniului,” a declarat principala cercetătoare, antropologu Dame Sue Black. Însă chinul nu s-a oprit aici.
,,Al patrulea impact produs cu o armă ascuţită i-a străpuns capul, iar a cincea lovitură a fost în partea superioară a craniului,” adaugă ea.
Cel mai important pas din cadrul cercetării a fost reconstruirea chipului, realizat cu ajutorul ştiinţei anatomice, a antropologiei, a artei şi a tehnologiei imagistrice. Ultimele zile din viaţă ale bărbatului rămân încă un mister pentru cercetători care speră să descopere cât mai multe informaţii în urma unor analize amănunţite.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: