Imagini din satelit prezintă dezastrul din Antarctica. Fisura dintr-un bloc de gheaţă se extinde cu 200 de metri pe zi
Fisura este localizată pe blocul de gheaţă Blunt şi a apărut prima dată în octombrie 2016 când staţia de cercetarea se afla la doar 17 kilometri de ea, notează Daily Mail.
Pentru monitorizarea crăpăturii au fost utilizate informaţii de la sateliţii Sentinel-1 şi Sentinel-2, precum şi din partea companiei Enveo. În noiembrie şi decembrie fisura a crescut cu 600 de metri pe zi. Deşi baza de cercetare a fost mutată din cauza fenomenului, staţia era concepută pentru a fi relocată în cazul în care gheaţa devenea periculoasă.
Sursa Copernicus Sentinel data/ENVEO/ESA
Dr. Himar Gudmundsson, principalul cercetător din cadrul observaţiei, a declarat ,,Frecvenţele celor doi sateliţi ne-au permis să urmărim în detaliu şi aproape în timp real parcursul fisurii în timp ce creştea de la o săptămână la alta”. Studiile recente privind schimbările climatice sugerează că bucăţi imense de gheaţă se vor dezintegra din vestul Antarcticii, deşi vremea pe o scală a secolelor şi a mileniilor nu este încă cunoscută.
Sursa: British Antarctic Survey
Ruperea blocurilor de gheaţă apare ca un fenomen natural, dar încălzirea globală accelerează procesul. Apa oceanului care se încălzeşte erodeaza gheaţa din interiorul în timp ce temperaturile crescute ale aerului îi slăbesc rezistenţa din exterior.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: