Home » Știință » A fost inventată o nouă baterie cu o viaţă mult mai lungă decât orice altă baterie

A fost inventată o nouă baterie cu o viaţă mult mai lungă decât orice altă baterie

Publicat: 15.02.2017
O echipă de cercetători a creat o baterie care acumulează energie în molecule organice dizolvate în apă cu un pH neutru. Această nouă compoziţie permite producţia unor baterii ecologice cu o viaţă excepţional de lungă şi oferă posibilitatea descreşterii preţului de producţie.

Prin modificarea structurilor moleculelor folosite în electroliţii pozitivi şi negativi şi făcându-i solubili în apă, echipa de la Harvard a putut crea o baterie care îşi pierde doar 1% din capacitate în 1.000 de cicluri.

Michael Aziz, conducătorul acestui studiu, a dezvăluit că „bateriile cu litiu nici măcar nu supravieţuiesc 1000 de cicluri încărcare/descărcare complete”.

Roy Gordon, alt cercetător al acestui proiect, a menţionat: „pentru că am fost capabili să dizolvăm electroliţii în apă neutră, aceasta este o baterie cu viaţă lungă pe care o poţi pune în pivniţa ta. […] Dacă se împrăştie pe podea, nu îţi va dizolva betonul şi pentru că mediul e necoroziv, poţi folosi materiale mai ieftine pentru a construi componentele bateriei”.

Bateriile cu curgere depozitează energia în soluţiile lichide din containerele externe (imaginea de mai jos). Cu cât aceste containere sunt mai mari, cu atât pot acumula mai multă energie. Acestea reprezintă o soluţie bună pentru energia intermitentă precum cea eoliană şi cea solară, dar bateriile de astăzi sunt ineficiente, în sensul că au o viaţă scurtă şi pierd energie.

Prima dată cercetătorii au analizat structura moleculelor folosite în baterii pentru a afla motivul care ducea la degradarea rapidă a acestora. Apoi, au modificat structurile moleculelor pentru a le oferi o rezistenţă la degradare.

Prima moleculă analizată a fost viologenul din electrolitul negativ, apoi aceştia au studiat ferocenul, o moleculă care este cunoscută pentru proprietăţile sale electrochimice, dar şi pentru faptul că este insulubilă în apă, dar a fost folosită în alţi solvenţi organici. Prin modificarea structurii au reuşit să facă ferocenul să fie solubilă în apă.

De asemenea, pH-ul neutru poate fi de ajutor în coborârea costului membranei care separă cele două părţi ale bateriei. Bateriile de astăzi folosesc un material scump pentru a face faţă coroziunilor, ceea ce nu ar fi cazul pentru o soluţie cu pH neutru.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cum să confecţionezi o baterie acasă. Nu e atât de complicat – VIDEO

Bateria de 50 de microni

Baterii din hartie si sare

Nu mai ai nevoie de priză pentru a-ţi încărca telefonul. Acesta este cel mai compact încărcător solar care încape în buzunarul blugilor tăi – FOTO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase