Cât de periculoase sunt antibiotice în timpul sarcinii. La ce sunt expuşi copiii încă din viaţa intrauterină

15 02. 2017, 13:00

Testele făcute pe şoareci de laborator gestanţi au arătat că apariţia celulelor sistemului imunitar responsabile cu protecţia împotriva bolilor pulmonare se oprea în cazul bebeluşilor ai căror mame făceau tratament cu antibiotice înainte de naştere, potrivit Gândul

Aceasta descoperire vine după ce cercetările mai vechi au arătat că antibioticele luate de mame în timpul sarcinii aveau un efect negativ asupra dezvoltării sistemului imunitar al copilului, eliminând atât bacteriile benefice, cât şi pe cele nocive din intestin. 

„Am vrut să vedem cum este posibil acest lucru şi să identificăm o posibilă soluţie pentru prevenirea acestui lucru”, a explicat cel care a iniţiat studiul, cercetătorul Hitesh Deshmukh, de la Centrul Medical pentu Copii din Cincinnati. 

„Am ales soarecii de laborator gestanţi şi le-am administrat două sau trei dintre cele mai cunoscute antibiotice utilizate în perioada neonatală, cu patru sau cinci zile înainte de naştere. Având în vedere că femeilor li se dau antibiotice cu 48 sau 72 de ore înainte să dea naştere unuit copil, este o aproximare potrivită”, a continuat acesta. 

Astfel, cercetătorii au reuşit să arate că sub influenţa antibioticelor producţia de celule limfoide la nivelul plămânilor este intreruptă, favorizând apariţia infecţiilor, de la ciuperci şi viruşi, la dezvoltarea pneumoniei. 

Antibioticele sunt administrate de obicei femeilor care urmează să nască prin cezariană pentru prevenirea eventualelor infecţii care pot apărea în timpul intervenţiei chirurgicale. Sunt, de asemenea, folosite şi în cazul naşterilor naturale împotriva infecţiei cu un streptococ ce poate cauza moartea. 

Sistemul imunitar uman are nevoie de aproximativ un an pentru a se dezvolta aşa cum trebuie, astfel că intrarea în contact cu antibioticele chiar din timpul vieţii intrauterine nu poate decât să afecteze în mod negativ acest sistem.