Verdictul NASA: Nimic nu poate supravieţui pe cea mai apropiată planetă asemănătoare Terrei
NASA menţionează într-un nou studiu că este foarte puţin probabil ca Proxima Centauri b să fie o planetă bună pentru viaţă, relatează Science Alert.
Proxima Centauri b a fost descoperită în august anul trecut şi a fost până acum cea mai bună alternativă la Terra, având dimensiuni similare cu planeta noastră şi aflându-se în zona habitabilă a sistemului său solar. De asemenea, şi cele mai importante, se credea că poate avea apă lichidă şi o atmosferă propice.
Motivul care a determinat NASA să ajungă la concluzia conform căreia este o planetă moartă a fost reprezentat de fenomenele violente ale stelei sale.
Până acum, cercetătorii au luat în considerare doar luminozitatea stelei şi masa corpului care orbitează pentru a determina zona habitabilă. Acest model s-a îmbunătăţit prin luarea în considerare a fenomenelor solare şi a oscilaţiilor radiaţiilor trimise în spaţiu.
Proxima Centauri este o pitică roşie, o stea jumătate din dimensiunea soarelui nostru şi cu o temperatură la suprafaţă scăzută, sub 4.000 de grade Celsius.
NASA a studiat efectele pe care aceste furtuni le au asupra atmosferei şi asupra apei, ajungând la concluzia că elemente precum oxigenul şi azotul părăsesc atmosfera planetei sub acţiunea acestor radiaţii. De asemenea, alt efect este evaporarea apei. Aceştia au aproximat că instabilitatea stelei Proxima Centauri a dus la pierderea oxigenului din atmosferă în primele 10 milioane de ani de existenţă (dacă acesta a existat aşa cum există pe Terra în prezent).
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Care este distanţa reală dintre Pământ şi stele?
Este confirmat! A fost descoperită cea mai asemănătoare exoplanetă cu Terra de până acum