Reuşită de excepţie pe placul iubitorilor de băuturi fine. Ultrasunetele au transformat vinul în ceva mai bun
Vinarsul, precum coniacul, este recunoscut pentru aromele şi culorile speciale. Doar că pentru acestea este nevoie de ani de zile de depozitare şi îngrijire atentă. O echipă de savanţi din Spania a reuşit să reducă timpul acesta la doar câteva zile, folosind ultrasunete, relatează Discover Magazine.
Gustul, mirosul, tăria şi culoarea se bazează în prezent pe acest proces de lungă durată care implică reacţii chimice dintre băutură şi lemnul în care este depozitat. Se cunoştea dinainte că ultrasunetele pot duce la ruperea ţesutului lemnos, ceea ce duce la eliberarea mai rapidă a compuşilor organici în băutură.
Studiul cercetătorilor a avut la bază această idee: au trecut vinul prin nişte bucăţi de lemn din stejar american care a fost supus ultrasunetelor (imaginea de mai jos). După doar trei zile, aceştia au produs o băutură similară cu vinarsul tradiţional. Acest studiu urmează să fie publicat în jurnalul Ultrasonic Sonochemistry în luna mai a acestui an.
Co-autorul studiului, Valme García, de la Universitatea din Cádiz din Spania, menţionează că „rezultatul a fost total neaaşteptat pentru noi”. Mai dezvăluie şi că „[băutura] avea un gust surprinzător de bun, cu gust dulce şi o intensitate aromatică ridicată”. De asemenea, calitatea băuturii s-a îmbunătăţit pe măsură ce au adăugat aşchii de stejar.
Totuşi, tehnic vorbind, nu poate fi numit vinars, din cauza legilor europene care spun că doar spirtoasele maturate în containere de lemn pot fi numite astfel. De asemenea, studiul poate ajuta şi producătorii vinarsului tradiţional. Cu această metodă rapidă, se poate prezice ce gust va avea un anumit vinars, astfel producătorii tradiţionali pot avea mostre înaintea produsului final.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Producţia de vin mondială este în declin considerabil. Care este cauza
O băutură electrizantă, vinul albastru, a fost introdusă în Europa – FOTO