Descoperire impresioantă sub Marea Barieră de Corali

12 02. 2017, 18:00

Alt studiu de acum doi ani din aceeaşi zonă a nord-estului Australiei a indicat prezenţa acestor alunecări de teren, estimând tsunami-uri de 2-3 metri, de acum 14.000 – 20.000 de ani, relatează IFL Science.

Acest studiu a analizat o alunecare mult mai mare şi mai veche: 12 km lungime, produsă acum mai bine de 300.000 de ani. Această descoperire face parte din seria de studii a Marii Bariere de Corali unde se observă că părţi mari din şelf s-au deplasat în trecut. Datarea s-a putut efectua cu ajutorul fosilelor organismelor din recif.

Jody Webster, de la Universitatea din Sydney, alături de echipa sa, a descoperit pe fundul mării aflat la o adâncime de 1.350 de metri, opt creste pe care au fost numite Gloria knolls (imaginea de mai jos) şi care aveau o înălţime de până la 100 de metri, plus 70 de movile mai mici într-o zonă altfel lipsită de neregularităţi.

Această structură indică faptul că 32 de kilometri cubi de material s-a prăbuşit. Rob Beaman, de la Universitatea James Cook, susţine că movilele mai mici din afara alunecării sugerează că prăbuşirea s-a petrecut într-un singur eveniment, deplasând bucăţi mari de material până la câteva zeci de kilometri de locul evenimentului.

Un astfel de fenomen poate fi devastator, dar cercetătorii consideră că acest lucru nu se poate produce în viitorul apropiat. Totuşi, solul mâlos şi nisipos din jurul recifului de corali prezintă un factor de risc, dar tot este nevoie un factor declanşator, precum un cutremur.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Descoperire uluitoare: bomba tsunami ar fi putut înlocui bomba atomică

Sisteme moderne pentru detectarea tsunami, la 10 ani după catastrofa care a ucis 230.000 de oameni

Legendara Atlantida a fost distrusă de un tsunami?

O minge uriaşă ţi-ar putea salva viaţa într-o catastrofă. Capsula de supravieţuire e proiectată să reziste la tsunami, cutremure şi uragane – FOTO+VIDEO