Miza acestui studiu, efectuat de un grup de cercetători de la Weizmann Institute of Science’s Department of Earth and Planetary Sciences, este de a afla cum fierul s-a transformat dintr-o stare dizolvată în formaţiunile dure din prezent, relatează Science Daily.
Echipa, condusă de Itay Halevy, a sugerat că la începutul Pământului, exista un mineral de culoare verde care astăzi este foarte rar, dar care atunci era foarte răspândit şi insolubil în oceane. Concluzia aceasta a fost publicată în revista de specialitate Nature Geoscience.
Mediul de la începutul Pământului era anoxic, ceea ce a dus la o răspândire foarte mare a acestui mineral care a putut fi sedimentat şi transformat în mineralele de fier cunoscute în minereuri.
Ipoteza că rugina verde a fost vehiculul care a dus la sedimentarea fierului este susţinută şi de existenţa acestui mineral în Lacul Matano din Indonezia care este bogat în fier şi sărac în oxigen.
Credit: Weizmann Institute of Science
Pentru a testa această idee, Halevy a efectuat experimente în care echipa a recreat, atât cât a fost posibil, condiţiile oceanelor de la începutul Terrei. Au observat că nu numai mineralul se formează în aceste condiţii dar, atunci când este lăsat o perioadă mai îndelungată, se transformă în minerale găsite în formaţiunile de fier precambriene – carbonaţi, silicaţi şi oxizi de fier.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: