Sistemul imunitar al ţânţarilor poate ajuta în lupta împotriva malariei

26 01. 2017, 18:00

Conform unui nou studiu, anticorpii din ţânţarul care transmite malaria omoară paraziţii invadatori. Studiul a fost publicat la 20 ianuarie în Science Immunology şi are un rol important, ajutând savanţii în lupta contra malariei, care infectează mai mult de 200 de milioane de oameni într-un an.

Kristin Michel, imunolog la Kansas State University din Manhattan, care nu a participat la acest studiu, susţine că „dacă înţelegem modul în care ţânţarii îşi reduc paraziţii, sperăm că vom putea să îmbunătăţim acest mecanism pentru a elimina complet paraziţii [din ţânţari]”.

Sunt mai mulţi paraziţi din genul Plasmodium care provoacă malarie. Boala e răspândită de anumiţi ţânţari din genul Anopheles. Aceşti ţânţari şi-au format o apărare împotriva paraziţilor care nu le permit să distrugă organismul atunci când se hrănesc cu sângele unei persoane infectate.

Alte studii arată că hemocitele (echivalentul celulelor albe la insecte) ajută la apărarea împotriva patogenilor. Carolina Barillas-Mury şi colegii săi de la Institutul Naţional de Alergie şi Boli Infecţioase din Rockville au injectat ţânţari din specia Anopheles gambiae cu un colorant pentru hemocite pentru a le evidenţia. Aceştia s-au hrănit cu şoareci infectaţi cu un tip de malarie al rozătoarelor. Apoi, oamenii de ştiinţă au observat reacţia hemocitelor: acestea s-au „sinucis”, eliberând fragmente de plasmă care au activat mecanismul de apărare, declanşând proteina TEP1 şi alte proteine implicate în mecanismul de apărare.

Sursa: Science News

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Specialiştii avertizează: malaria rezistentă la medicamente poate genera un coşmar global (VIDEO)

Cercetătorii americani au creat o varietate de ţânţari care nu transmit malaria

Tantarii purtatori de malarie au evoluat in alte specii

Tot ce nu ştiai despre ţânţari: 6 întrebări la care răspund oamenii de ştiinţă