Home » Știință » Premieră medicală: procedura de fertilizare in vitro cu trei persoane dă speranţă cuplurilor total infertile

Premieră medicală: procedura de fertilizare in vitro cu trei persoane dă speranţă cuplurilor total infertile

Premieră medicală: procedura de fertilizare in vitro cu trei persoane dă speranţă cuplurilor total infertile
Publicat: 23.01.2017
În Ucraina s-a înregistrat o premieră medicală. Un cuplu infertil a reuşit să aibă un copil printr-o procedură de fertilizare in vitro, calificată de experţi ca fiind experimentală, în care sunt implicate trei persoane. Această metodă foloseşte o tehnică denumită transfer pronuclear.

Medicii din Kiev au fertilizat ovului mamei cu sperma tatălui şi apoi au plasat celulele astfel combinate într-un ovul donat de o a treia femeie. Ovulul final a fost implantat în uterul femeii în vârstă de 34 de ani care a reuşit astfel să nască natural, scrie Gândul

Cuplul încerase în ultimii 10 ani să conceapă un copil. Celor doi nu le-a venit să creadă, mai ales în primele săptămâni de sarcină, a explicat medicul Valery Zukin pentru The Independent. 

Fertilizarea in vitro cu trei persoane a mai fost folosită în trecut pentru a preveni situaţiile în care bebeluşii riscau să moştenească diferse anomalii genetice, însă aceasta este prima dată când procedura a fost folosită pentru a trata infertilitatea. 

Directorul clinicii în care a reuşit această procedură a declarat că aceată tehnică poate reprezenta viitorul în ceea ce priveşte ajutorarea femeilor care se apropie de 40 de ani să rămână însărcinate folosindu-se de propriile lor ovule. 

Totuşi, oamenii de ştiinţă au avertizat că acest tip de tratament nu a fost testat în laborator şi că, din acest motiv, ar putea fi o procedură riscantă şi că ar putea, în unele cazuri, să dea femeilor speranţe false. 

De partea cealaltă, medicul Zukin a spus că tratamentul acesta poate ajuta femeile care nu pot dezvolta o sarcină nici chiar după o procedură de fertilizare in vitro. Acest sindrom afectează în jur de 1 din 150 de femei care apelează la fertilizarea in vitro. 

Copilul celor doi a moştenit mare parte din identitatea genetică de la părinţii lui, însă a luat şi o mică parte din ADN-ul celei de-a doua femei implicate în procedură. 

Această premieră a fost criticată de reprezentanţi ai lumii medicale şi ai domeniului cercetării ştiinţifice, tocmai pentru faptul că nu a fost evaluată corespunzător, iar eficacitatea nu i-a fost dovedită ştiinţific. Aceştia s-au declarat precauţi în ceea ce priveşte declaraţiile privind folosirea acestei metode pentru îmbunătăţirea tehnicilor de fertilizare in vitro. Această tehnică a fost catalogată şi drept „neortodoxă” de unii contestatari. 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase