Misterul ”cercurilor zânelor” din deşertul Namib, care a intrigat pentru o lungă perioadă cercetătorii, a fost elucidat
Cercetătorii afirmă că formele realizate din vegetaţie sunt rezultatul combinării unui comportament al plantelor şi al insectelor. Experţii din cadrul Universităţii Princeton au analizat două teorii propuse pentru explicarea ,,cercurilor zânelor”.
Prima teorie sugerează că plantele din jurul cercurilor sunt aşezate în acest mod din cauza lipsei apei şi a nutrienţilor. Seceta a provocat organizarea vegetaţiei în cercuri cu rădăcini adânci care sunt capabile să ajungă la principalul rezervor de apă, informează Daily Mail
A doua teorie sugerează că cercurile sunt formate de către un ecosistem subteran realizat de termite, furnici sau rozătoare. Conform teoriei termitelor, o specie numită Psammotermes allocerus construieşte cercurile prin distrugerea plantelor de la suprafaţă. Ambele teorii însă nu pot explica zonele fără vegetaţie.
Sursa: 123rf
Corina Tarnita şi colegii săi de la Universitatea Princeton au combinat cele două teorii pe un simulator computerizat. În urma analizelor au descoperit că termitele creează modele mari, în timp ce plantele ajută la stabilirea modelelor la scală mică. Modelul neobişnuit dintre cercuri sunt de fapt plante care şi-au modificat rădăcinile pentru a nu concura între ele pentru apa insuficientă.
Forma circulară, spun cercetătorii, este îndepărtarea termitelor de colonia lor până în dreptul altei colonii. Nu este vorba de o conspiraţie, spune coautorul studiului Robert Pringle, deoarece creaturile nu încearcă să realizeze modelul ,,Nu este un plan, nu există un model a ceea ce s-ar putea să apară”.
Zona se întinde pe 2.000 de kilometri între deşertul Angola şi Africa de Sud, iar modelul transformă zona într-una asemănătoare cu cea de pe Lună.
Vă recomandăm să citiţi şi umătoarele articole: