Oamenii de ştiinţă de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) au creat din grafen un material care este de 10 ori mai puternic ca oţelul şi are doar 5% din densitatea acestuia. De asemenea, aceştia au modelat structuri geometrice idealizate care ar putea amplifica rezistenţa altor tipuri de materiale de construcţie.
Grafenul este structura cristalină bidimensională a grafitului, unde atomul de carbon este dispus într-o reţea hexagonală. A fost studiat din anii ’40, datorită legăturii foarte puternice a atomului de carbon, fără să se găsească o metodă prin care să fie făcut util pentru a crea un material de construcţie.
Deşi grafenul este un material extrem de subţire cu proprietăţi electrice, este foarte dificil de construit, informează Science Alert.
Problema cea mai mare a fost că rezistenţa grafenului era doar bidimensională. Oamenii de ştiinţă erau nevoiţi să transforme „foi” care au grosimea unui atom într-o structură tridimensională. Aşadar, savanţii de la MIT au sintetizat grafenul adăugând căldură şi presiune pentru a comprima aceste „foi”, creând structuri complexe poroase şi spiralate care se aseamănă cu coralii şi diatomeele (alge unicelulare). Aceste structuri, deşi aveau densitatea foarte mică, s-au dovedit a fi foarte rezistente – de 10 ori mai rezistente ca oţelul cu doar 5% din densitatea acestuia.
Markus Buehler, conducătorul acestui studiu, dezvăluie că „geometria este factorul dominant. Este ceva care are potenţialul de a fi transferat la alte lucruri.”
Descoperirea unui material extrem de uşor, dar foarte rezistent, va avea nenumărate utilităţi.
Credit: www.123rf.com/Piotr Zajda
Deocamdată, un astfel de material nu poate fi pus în aplicare întrucât nu există o metodă de fabricare la scară mai mare, dar este posibil ca pe viitor acesta să înlocuiască multe materiale utilizate în prezent, de la materialele de construcţie ale clădirilor la obiecte de uz casnic.
Membrii MIT notează: ,,Noua descoperire prezintă faptul că forma distinctă este mult mai importantă decât materialul în sine, ceea ce înseamnă că materialele uşoare ar putea fi realizate din diferiţi compuşi, atât timp cât se păstrează forma geometrică”.
Structuri la scală largă, precum podurile, pot fi realizate din acest material pentru a asigura stabilitatea structurii.
Surse: Christian Science Monitor , Science Alert
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Cimentul este de domeniul trecutului. Materialul REVOLUŢIONAR care îl va înlocui – VIDEO
Cel mai uşor material creat vreodată este atât de uşor încât poate fi aşezat pe o floare de cireş
Sângele, principalul component al unui material de construcţii
Clădirile viitorului ar putea fi construite dintr-un material surprinzător