Teoria care răstoarnă cunoştinţele de până acum despre formarea Pământului

23 12. 2016, 00:05

Cercetătorul Cin-Ty Lee de la Rice University of Houston  emite o ipoteză conform căreia continentele nu s-au ridicat deasupra nivelului oceanic decât foarte târziu în istoria Pământului, acum 700 de milioane de ani.

Părţi din crustă „plutesc” pe manta – precum iceberg-urile pe apă – cu rădăcinile adânc în stratul inferior, explică Lee. Acesta propune ideea că în trecutul plantei, mantaua avea o consistenţă mai puţin densă şi temperaturi mai mari. Odată cu răcirea mantalei şi creşterea densităţii, continentele s-au putut ridica deasupra nivelului apei, împinse de materialul din manta.

Acest proces care a durat 100 de milioane de ani, justifică schimbările climatice din Cambrian (acum 500 de milioane de ani), care au dus la explozia în diversitate a vieţii, conform ipotezei savantului.

Laurent Montesi, cercetător la Universitatea Maryland sugerează că această ipoteză este foarte simplistă, fiind mulţi factori care trebuie luaţi în considerare, precum masa continentelor, cantitatea de apă din oceane şi procesul de formare a noii cruste. De asemenea, lipsa dovezilor este o problemă ce infirmă această ipoteză.

De asemenea, existenţa unor dovezi infirmă ipoteza emisă de Lee, precum existenţa supercontinentului Rodinia de acum 750 de milioane de ani şi existenţa rocilor sedimentare, precum stromatolitele.

Sursa: Science News

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Unul dintre cele mai îndelungate mistere ale paleontologiei a fost rezolvat. Cauzele sunt cu totul altele decât s-a crezut până acum

Adevarata lume din centrul Pamantului

O parte a unui ocean istoric pierdut, care a existat înaintea Atlanticului, a fost descoperită de un geolog

O placă tectonică necunoscută până acum a fost descoperită în Marea Filipinelor. Are o vechime similară cu cea a dinozaurilor