Conform studiului, materia cenuşie a femeii dispare din anumite zone ale creierului care se ocupă cu cogniţia, teoria minţii sau intuiţia. Schimbările dispar după doi ani de la naştere.
Echipa de cercetători condusă de neurologul Elseline Hoekzema, din cadrul Universităţii Leiden, a analizat tomografiile a 25 de femei realizate înainte şi după naştere şi le-au comparat cu tomografiile a 20 de femei fără copii.
În cadrul studiului, au fost realizate tomografii şi ale bărbaţilor care au devenit taţi pentru a analiza dacă există schimbări precum cele din creierul femeilor.
Zonele din creierul femeilor care au suferit reducerea materiei cenuşii după naştere sunt aceleaşi zone care se activau în momentul în care femeile priveau fotografii cu nou-născuţii lor. Cercetătorii susţin că schimbările fac parte din noul rol pe care îl va avea femeia ca părinte.
,,Aceste rezultate indică faptul că schimbările din timpul sarcinii furnizează un ajutor preliminar pentru următorul proces de adaptare şi de tranziţie la rolul de părinte,” scriu cercetătorii. Schimbările hormonale puternice nu au loc doar în timpul sarcinii, ci şi în alte etape ale vieţii, de exemplu la pubertate.
Sursa: Mashable
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: