Home » Știință » Cele mai importante DESCOPERIRI ştiinţifice din 2016. Undele gravitaţionale sunt una dintre ele

Cele mai importante DESCOPERIRI ştiinţifice din 2016. Undele gravitaţionale sunt una dintre ele

Publicat: 25.12.2016
Anul acesta au avut loc descoperiri incredibile, de la lumi extraterestre, descoperiri din lumea dinozaurilor şi detectarea unor fenomene cosmice care deschid o nouă eră a astronomiei.

1 Au fost detectate primele ondulaţii spaţiale

La 100 de ani după predicţiile lui Einstein, ondulaţiile din cosmos şi-au făcut apariţia. Numite unde gravitaţionale, aceste ondulaţii sunt create de cele mai violente evenimente din Univers. În ciuda apariţiei lor din fenomene extreme, undele gravitaţionale au rămas evazive pentru un timp îndelungat deoarece efectele lor observabile asupra Universului sunt minore. 

Citeşte în continuare despre apariţia undelor gravitaţionale.

2. Coada unui dinozaur descoperită în chihlimbar

Putea deveni o parte dintr-o bijuterie, dar o bucată mică de chihlimbar descoperită într-o piaţă din Burna a ajuns pe mâna paleontologilor care au anunţat în decembrie că în interiorul său se află părţi din coada unui dinozaur. Datând de acum 99 de milioane de ani, iniţial experţii au crezut că este vorba de bucăţi din plante până când şi-au dat seama că este vorba despre coada unui dinozaur. 

Citeşte în continuare despre descoperirea cozii de dinozaur încrustată în chihilimbar.

3.  Planete vecine care pot fi locuibile

Speranţele cercetătorilor privind descoperirea unei noi planete locuibile au devenit mult mai aproape de realitate anul acesta, în august. La doar 4,24 de ani lumină faţă de Pământ, Proxima Centauri i-a fascinat dintotdeauna pe cercetători şi scriitori.  Noua planetă numită Proxima b are aproape aceiaşi mărime ca Pământul şi orbitează în jurul stelei sale roşii. 

CIteşte în continuare despre noile descoperiri privind Proxima b

4. Urmele umanităţii descoperite în Tanzania 

Tanzania a fost o sursă inepuizabilă de informaţii despre primele zile ale existenţei umane. În octombrie, cercetătorii au descoperit sute de amprente ale  picioarelor  primilor oameni într-un sit din Engaro Sero. Acestea datau de acum 5.000 şi 19.000 de ani. 

În anul 1970, la un alt sit arheologic numit Laetoli, paleoantropologii au descoperit cea mai veche amprentă a unui picior uman. 

CIteşte în continuarea despre descoperirea primelor urme ale umanităţii

5. Giganticul crocodil marin

Sursa: Wikimedia

În ianuarie, cercetătorii au uimit lumea când au descoperit cel mai mare crocodil marin în deşertul African. Bazându-se pe fosila craniului şi alte oase descoperite în Tunisia, cercetătorii au estimat că animalul avea peste 9 metri şi avea aproximativ trei tone. 

Denumit Machimosaurus rex, animalul de acum 120 de milioane de ani oferă indicii cruciale despre extincţia masivă care a avut loc în perioada Jurasicului, acum 145 de milioane de ani. Până acum, paleontologii credeau că un astfel de eveniment ar fi provocat dispariţia telesauridelor, inclusiv a lui Machimosaurus. Descoperirea fosilelor sugerează că unele creaturi marine au supravieţuit. 

6. Sonda spaţială a NASA a ajuns la Jupiter

Pentru ca sonda spaţială Juno să ajungă la Jupiter au fost necesari 5 ani. Lansată în august 2011, sonda este primul obiect construit de om care a ajuns să orbiteze Jupiter. Sonda alimentată de lumina solară este proiectată pentru studierea structurii gigantului gazos. 

Citeşte în continuare despre misiunea lui Juno pe Jupiter

Sursa: National Geographic

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase