O nouă dovadă a existenţei vieţii pe Marte a fost găsită recent – VIDEO

20 12. 2016, 09:17

Curiosity a găsit pentru prima dată bor pe suprafaţa planetei Marte, indicând posibilitatea ca planeta să fi avut apă capabilă să susţină viaţa, aşa cum susţine echipa de cercetători de la Los Alamos National Laboratory din New Mexico care a participat la acest studiu.

Borul este un indicator chimic pentru apa evaporată, iar pe Marte a fost găsit în sulfatul de calciu din filoane. Acest lucru indică faptul că apa de la suprafaţa planetei era între 0 şi 60 de grade Celsius cu un pH neutru, condiţiile optime pentru existenţa vieţii.

Curiosity a găsit elementul în craterul Gale şi l-a identificat folosind instrumentul cu laser numit Chemistry and Camera. Totuşi, este nevoie de mai multe teste pentru a identifica cu exactitate cum a ajuns borul în acel loc, mai ales în condiţiile în care acest element nu s-a mai găsit şi în alte locuri unde a existat apă.

Pentru a cunoaşte cu exactitate provenienţa elementului bor, cercetătorii trebuie să cunoască toată geologia zonei. Este posibil ca elementul să fi fost transportat, iar locaţia originală să fie încă necunoscută. În lipsa altor informaţii, echipa se află în imposibilitatea de a schiţa orice teorie cu privire la existenţa borului.

Studiul a fost prezentat la un simpozion al American Geophysical Union din San Francisco, dar nu a fost publicat într-o revistă de specialitate, fiind abia la fazele incipiente.

Sursa: Science Alert 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Eşecul europenilor în drumul spre Marte. Sonda de aterizare Schiaparelli a fost descoperită pe suprafaţa planetei Marte de către NASA

NASA a a făcut publice noi imagini de pe suprafaţa planetei Marte. În acestea este surpins şi locul în care s-a prăbuşit sonda de aterizare Schiaparelli a ESA – Galerie Foto

O nouă imagine de pe Marte provoacă controverse puternice. ”Demonstrează dispariţia macabră a extratereştrilor”

ExoMars se pregăteşte de marea aterizare pe Marte. Care este scopul principal al misiunii