În lume există nenumărate locuri în care pot fi simulate condiţiile de pe planeta Roşie, iată câteva dintre ele:
Hawaii
Sursa: NASA
Recent, o echipă a finalizat simularea unui an trăit în izolare petrecut pe un versant al vulcanului Mauna Loa. Aici, un echipaj format din şase membri au habitat periodic domul geodezic alimentat cu putere solară. Prin intermediul simulării NASA, a putut observa comportamentul oamenilor care trăiesc izolaţi. Câmpurile de lavă vulcanică care au înconjurat habitatul le-au oferit membrilor echipajului şansa de a munci într-un mediu asemănător cu cel de pe Marte.
Florida
Sursa: ESA
Staţia de cercetare a NASA Aquarius este singura staţie de cercetare subacvatică de pe Pământ.
Participanţii echipajului din cadrul misiunii NASA’s Extreme Environment Missions Operations (NEEMO) au petrecut trei săptămâni trăind într-un mediu care nu era destinat oamenilor. De-a lungul timpul, mai mulţi astronauţi s-au antrenat în una dintre cele 21 de misiuni ale NEEMO.
Sardinia, Italia
Există anumite trăsături aferente zborului în spaţiu, de exemplu întunericul de pe Lună sau Marte, deoarece în cadrul multor misiuni echipajul trebuie să se adăpostească în interiorul peşterilor pentru a se proteja de radiaţiile cosmice. Astfel, Agenţia Spaţială Europeană a inaugurat un simulator într-o reţea de peşteri aflate la jumătate de kilometru sub suprafaţa Sardiniei. În adâncuri, şase membri ai echipajului practică explorarea unei noi lumi, utilizând anumite strategii, precum mişcările lente şi deliberarea unui drum printr-un mediu provocator.
Insula Devon, Canada
Sursa: ESA
Moscova, Rusia
Cel mai de durată simulator al mediului de pe Marte este localizat într-un depozit din Moscova care face parte din Academia de Ştiinţă, Institutul Problemelor Biomedicale din Rusia.
Numit Marte-500 şi condus de Agenţia Spaţială Europeană, Roscosmos şi China experimentul în trei faze culminează cu închiderea a cinci membri ai echipajului în interiorul unui simulator pentru 520 de zile. Misiunea include simularea aterizării dintr-o navă spaţială şi simularea locuirii pe suprafaţa lui Marte.
Houston
NASA a dezvoltat Human Exploration Research Analog în cadrul Centrului Spaţial Johnson din Houston. Proiectul îi ajută pe cercetători să înţeleagă cum se comportă oamenii în timpul călătoriei prin vidul spaţial unde poate fi văzut doar întunericul şi stele îndepărtate prin hubloul navei pentru o perioadă lungă de timp. În timpul unei simulări care a durat 30 de zile, patru membri ai echipajului au testat tehnologii, mâncare pentru astronauţi şi au practicat activităţi în afara vehicului.
Antarctica
În partea sudică a Pământului, o staţie de cercetare independentă ajută ESA să studieze cum va fi viaţa în afara planetei noastre. Concordia, localizată pe un platou din Antarctica, este locuită anii la rând de câte 16 persoane. Deşi principalul obiectiv este studierea climei, a glaciologiei şi al câmpului magnetic al Pământului, viaţa de la staţia de cercetare imită anumite dificultăţi pe care le resimt astronauţii care călătoresc în spaţiu.
Aici, cercetătorii studiază schimbările presiunii arteriale şi a schimbării conexiunilor din creierul locuitorilor din staţie.
Sursa: National Geographic
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: