Home » Știință » Hărţile care prezintă lumea din mai multe perspective. Unele sunt surprinzătoare

Hărţile care prezintă lumea din mai multe perspective. Unele sunt surprinzătoare

Publicat: 24.12.2016
Harta este o reprezentare în plan, convenţională, a suprafeţei Pământului. Iată 11 tipuri de hârţi care schimbă perspectiva prin care vedem lumea.

1. Harta lumii a lui Anaximander, din secolul VI î.Hr

Anaximander a fost un filozof grec care a trăit în secolul VI î.Hr, fiind considerat de unii experţi fondatorul cartografiei. Harta sa este printre primele ce evocă ,,lumea ştiută”. Lumea lui Anaximander este foarte diferită de cea din prezent, include doar Marea Mediterană şi zonele geografice majore, Europa, Asia şi Libia (Africa de Nord din prezent). Cel mai important aspect este faptul că harta a reprezentat punctul de plecare pentru viitori cartografi.

2. Harta lui Eratostene, 194 î.Hr

La 200 de ani după harta lui Anaximander s-a născut ,,Părintele Geografiei. Eratostene a dezvoltat harta lui Anaximander, precum şi alte lucrări ale sale. Acesta a introdus linii ce reprezintă longitudinea şi latitudinea, sugerând existenţa polilor şi a cutremurelor. Pe harta lui erau prezentate 400 de oraşe.

3. Harta lumii a lui Ptolemeu, 150

Matematicianul, astronomul şi geograful Claudius Ptolemeu a trăit între secolele I şi II, dar hârţile lui au fost utilizate şi la 1.500 de ani de la moartea lui. Ptolemeu a recunoscut că ştie doar o mică porţiune din lume, inclusiv zone vaste din China, în est, şi Oceanul Atlantic, în vest. 

4. Fra Mauro, 1450

Harta călugărului italian este considerată ,,cel mai măreţ memorial al cartografiei medievale”. În ciuda faptului că a fost desenată cu susul în jos, harta este extrem de clară faţă de predecesoarele sale. Include reprezentări detaliate ale unor zone nemarcate din India, Africa, China şi Japonia. A fost primul care a afirmat că din Africa se putea circumnaviga prin Oceanul Indian. 

5. Harta lui Mercator, 1569

Harta lui Gerardus Mercator din 1569 este atât o lucrare genială, cât şi controversată. Harta a fost creată pentru navigaţie.

6. Atlas Maior, 1634

Atlasul a luat naştere în Amsterdam, iar măsuţele pentru cafea nu au mai arătat la fel nciodată. Atlas Maior a fost ultima versiune a atlasului lumii a lui Joan Blaeu. Conţinea 594 de hărţi şi aproximativ 3.000 de pagini de text. A fost una dintre cele mai mari şi mai scumpe cărţi publicată în secolul XVII.

7. Viaţa şi Munca oamenilor din Londra, 1889

Charles Booth a fost un om de afaceri din Londra care a estimat că sărăcia din Londra este supraestimată. Acesta a încercat să dovedească acest aspect, realizând o hartă din care, însă, a reieşit opusul. O treime dintre londonezi trăiau în sărăcie.

8. Harta holerei , 1854

Când a apărut holera în Londra, în 1854, fizicianul John Snow a luptat împotriva opiniei populare care considera că holera este provocată de ,,aerul rău”. Acesta a încercat să puncteze zonele din Londra în care se aflau cazurile de holeră. Harta lui a dovedit că aerul nu a fost cauza, ci apa dintr-o pompa de pe stradă. Snow este responsabil pentru salvarea a milioane de vieţi.

9. Harta lumii a lui Peter, 1973

În 1973, Arno Peters a prezentat o hartă a lumii bazată pe munca unui cleric din secolul XIX numit James Gall. Această proiecţie a fost realizată cu ajutorul calculelor matematice, zonele fiind reprezentate la aceiaşi mărime, pe glob, cât şi pe harta plană. 

10. Hărţile Google, 2005

Mulţumită lui Google, oamenii pot găsi orice loc de pe Pământ cu ajutorul funcţiei Street View, lansată în 2007.

11. Harta conexiunii Facebook, 2010

Internul companiei Facebook, Paul Butler, a realizat harta bazându-se pe locul în care oameni trăiesc în funcţie de locul în care se află prietenii lor de pe Facebook.

Sursa: Matador Network

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase