Spre deosebire de fisiunea nucleară, cea folosită în centralele nucleare, care se bazează pe ruperea nucleului, fuziunea este procesul în care mai mulţi atomi fuzionează la o temperatură foarte ridicată, generând astfel energie.
Cercetătorii au fost capabili să reţină un bulb de plasmă de heliu incandescent într-un câmp magnetic tridimensional. Aceasta este o abordare nouă, întrucât modele de până acum produceau un câmp magnetic bidimensional. Un dezavantaj major al modelelor 2D este şi faptul că acestea trebuie alimentate cu energie electrică pentru a funcţiona.
Echipa de cercetători formată din germani şi americani a proiectat Wendelstein 7-X, un stelerator în interiorul căruia s-a produs această fuziune. Rezultatele acestui stelerator au fost peste aşteptări, oamenii de ştiinţă susţinând că are „o acurateţe fără precedent”.
Totuşi, de la un reactor experimental până la o centrală care să producă acest tip de energie este cale lungă, dar rezultatul echipei de cercetare este promiţător. Cea mai mare problemă este dificultatea proiectării şi construcţiei unui reactor care să creeze şi să reziste la condiţiile din interiorul Soarelui, cu temperaturi ajungând până la 100 de milioane de grade Celsius.
De asemenea, acesta nu este singurul proiect de acest gen, francezii au iniţiat studiul lor paralel prin reactorul ITER care se bazează pe acelaşi principiu, deci posibilitatea ca următoarele generaţii să dispună de energie verde şi nelimitată oferită de fuziunea nucleară este foarte mare.
Sursa: Science Alert