De ce au astronauţii ochii aplatizaţi? Răspunsul obţinut după ani de cercetări
După ani îndelungaţi de studiu, cercetătorii au reuşit să descopere cauza acestui fenomen: lichidul care se revarsă în jurul creierului ajunge în locuri în care nu ar fi trebuit şi cauzează o aplatizare a ochilor.
Acest fenomen se numeşte ”tulburări vizuale în urma presiunii craniene” şi afectează aproape două treimi dintre astronauţii care au petrecut perioade îndelungate în Spaţiu. Potrivit statisticilor celor de la NASA, o cantitate echivalentă cu 2 sticle mari de suc a lichidului din membrele inferioare ajung în creier, iar în ultimă instanţă afectează ochii.
Alperin, un profesor de radiologie şi inginerie biomedicală de la Universitatea din Miami a afirmat că problema nu este, de fapt, creşterea cantităţii de lichid, ci fluidul cerebrospinal, care amortizează creierul în faţa schimbărilor de presiune atunci când corpul îşi schimbă poziţia. La această concluzie s-a ajuns în urma scanărilor cerebrale în cazul a 7 astronauţi înaintea începerii unei misiuni în spaţiu şi după ce s-au întors din acea misiune, apoi au comparat toate aceste rezultate cu scanările creierelor a nouă astronauţi care au petrecut un timp scurt în Spaţiu.
Rezultatul? Cei şapte astronauţi care au petrecut un timp mai îndelungat în misiunile spaţiale aveau un volum ridicat al fluidului cerebrospinal în cavitatea cerebrală care susţine ochii, iar acest fenomen cauzează o presiune în spatele ochilor, cauzând o aplatizare a acestora.
În ceea ce priveşte tratarea acestor deficienţe, aceasta este treaba inginerilor, prin dezvoltarea unei gravitaţii artificiale efective.
Sursa: National Geographic
Citeşte şi:
Calatoriile spatiale indelungate te fac mic, gras si urat
Durerea de cap – boala profesionala a astronautilor
NASA a descoperit că astronauţii săi îşi pierd vederea după ce revin din spaţiu!