De ce consumăm alcool dacă ştim ce efecte negative are asupra noastră? Experţii au găsit răspunsul

01 12. 2016, 00:05

Alcoolul produce dificultăţi în vorbire, pauze de memorie, precum şi senzaţie de ameţeală. În ciuda acestor efecte, oamenii nu renunţă la consumul de alcool. 

Mecanismul intoxicaţiei cu alcool este destul de confuz. O mică moleculă numită etanol distruge membrana celulară a neuronilor pe termen lung sau scurt. Având în vedere că toate funcţiile creierului depind de neuroni, alcoolul are puterea de a afecta întregul creier deodată. 

Conform cercetătorilor, etanolul interferează cu acţiunea anumitor neurotransmiţători. Molecula inhibă acţiunea glutamatului, principalul transmiţător ,,excitator”. De asemenea, amplifică efectele GABA, cel mai puternic ,,inhibator” al neurotransmiţătorilor. 

Cele mai cunoscute efecte ale alcoolului stau la baza efectului de sedativ. Alcoolul suprimă activitatea din cortexul prefrontal şi lobii temorali. Cortexul prefrontal este responsabil de gândirea raţională, planificarea şi suprimarea furiei. Lobii temporali sunt localizaţi în zona de procesare a memoriei, zonă care este foarte afectată în cazul consumului excesiv de alcool. 

Cercetătorii consideră că, în ciuda efectelor negatve ale alcoolului, oamenii îi consumă deoarece creşte acivitatea neuronilor care secretă dopamină în zona mezolimbică. Acestea produc senzaţia de fericire şi plăcere.

Sursa: The Guardian 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

De ce vinul se bea din pahare mari? O şmecherie a producătorilor. Aveţi grijă să cereţi chelnerului un pahar mic. FOTO+VIDEO
 
Efectul DEVASTATOR pe care îl are consumul moderat de alcool asupra organismului nostru
 
Când este ora perfectă pentru a bea vin? Oamenii de ştiinţă au aflat răspunsul – FOTO
 
IMPACTUL neobişnuit pe care Facebook îl are asupra consumului de alcool în rândul tinerilor