Cei mai buni biologii din lume propun îmbunătăţirea teoriei evoluţiei speciei umane. Care este motivul
În ultimii ani, cercetătorii au observat că organismul uman este mult mai ,,flexibil” decât părea acum zeci de ani.
Teoria evoluţiei acceptată în prezent se numeşte teoria sintetică a evoluţiei. Teoria a pornit din faimoasa idee a lui Charles Drarwin a selecţiei naturale prin intermediul legilor lui Mendel. Teoria sintetică a evoluţiei a aparut în 1930 şi a devenit rapid cea mai acceptată teorie la nivel mondial.
Teoria susţine că evoluţia a aparut prin intermediul micilor schimbări din ADN care sunt reglate de selecţia naturală.
Noua ipoteză a evoluţiei, numită sintetica evoluiei extinse, a fost propusă de către Kevin Laland, biolog evoluţionist din cadrul Universităţii St. Andrews din Scoţia. În ultimii zeci de ani, cercetătorii au prezentat faptul că celulele pot utiliza o varietate de molecule pentru a controla care gene sunt active şi care sunt inactive printr-un proces numit epigenetică.
Cercetătorii au dovedit că epigeetica poate fi utilizată pentru ca oamenii să se poată adapta în anumite situaţii. Schimbările epigenetice sunt mult mai flexibile decât schimbările genetice, acestea având un impact major asupra modului în care organismul uman se comportă şi arată.
,,Calitatea mâncării pe care o femeie gravidă o mănâncă poate influenţa mărimea şi sănătatea copilului, aceste influenţe pot dura până în timpul vieţii de adult,” a declarat Carl Zimmer. ,,De asemenea, mărimea unei femei îi poate influenţa viitorii copii. Biologii au descoperit că femeile cu picioare lungi au copii mai masivi,” adaugă el.
Sintetica evoluţionară extinsă poate explica şi modul în care a luat naştere agricultura acum 10.000 de ani. Ştim că oamenii din neolitic au început să cultive specii de plante şi animale şi au tranziţionat de la viaţa nomadă de vânători la cea de agricultori.
Conform teoriei sintetice a evoluţiei, selecţia naturală i-ar fi împins pe strămoşii noştri să renunţe la vănâtoare şi să înceapă să cultive plante.
Sursa: Science Alert
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: