Home » Știință » Centrul fricii din creier a fost ”hackerit”. Anumite fobii au fost eliminate din creierul oamenilor

Centrul fricii din creier a fost ”hackerit”. Anumite fobii au fost eliminate din creierul oamenilor

Centrul fricii din creier a fost ”hackerit”. Anumite fobii au fost eliminate din creierul oamenilor
Publicat: 28.11.2016
Neurologii au reuşit să descopere o cale de a îndepărta frici specifice din creierul pacienţilor, utilizând o combinaţie de inteligenţă artificială şi tehnologii de scanare a creierului. Tehnica ar putea schimba vieţile oamenilor cu fobii groaznice.

Procesul, numit Decode Neurofeedback, nu necesită niciun efort conştient din partea subiectului pentru a-şi depăşi fricile. Tehnica se bazează pe identificarea unor tiparuri din creier asociate cu anumite frici care sunt apoi ,,suprascrise,” utilizând un sistem de recompense.

După tratament se pare că fricile nu reapar, iar cercetătorii afirmă că tehnologia ar putea fi utilizată în cele din urmă pentru tratarea afecţiunilor precum stresul post-traumatic. ,,Atunci când am indus amintirea unei frici minore în creier, am reuşit să dezvoltăm o metodă de decriptare a ei prin intermediul algoritmilor inteligenţei artificiale,” a declarat Ben Seymour, din cadrul Universităţii Cambridge. 

Muncind cu 17 voluntari, cercetătorii au reuşit să creeze o,,memorie a fricii,” prin asociarea anumitor imagini cu un scurt şoc electric.  După cele trei zile, voluntarilor li s-a oferit o mică sumă de bani ca recompensă atunci când acelaşi tipar din creier era descoperit. Voluntarilor li s-a spus că valoarea recompensei este în funcţie de activitatea din creier. 

Scopul a fost asocierea treptată a tiparului identificat de inteligenţa artificială cu o recompensă şi nu cu ceva înfricoşător.  ,,Aşadar, trăsăturile memoriei care erau anterior utilizate pentru prezicerea unui şoc dureros, am reuşit să le reprogramăm pentru a prezice stări pozitive,” a declarat principalul cercetător Ai Koizumi.

Principalul test a fost reprezentat de prezentarea unui set de imagini cu frica lor originală, atunci când au realizat acest test, experţii nu au descoperit nicun semn al fricii în amigdală. 

Sursa: Science Alert

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase