Sexismul poate avea efecte negative majore asupra bărbaţilor
,,În general, indivizii care se conformează normelor masculinităţii tind să aibă o sănătate mintală precară, de asemenea, aceştia sunt mult mai reticenţi în ceea ce priveşte vizita la un psiholog, rezultatele studiului sunt însă diferite în funcţie de normele masculine,” a declarat autorul principal al studiului Y. Joel Wong, din cadrul Universităţii Bloomington din Indiana.
Wong şi colegii acestuia au realizat o meta-analiză a 78 de studii la care au participat 19.453 de subiecţi. Studiile se bazau pe relaţia dintre sănătatea mintală şi conformismul la 11 norme generale considerate de experţi ca indicatore ale masculinităţii tradiţionale. Dorinţa de a câştiga, nevoia controlului emoţional, asumarea riscurilor, violenţa, dominanţa, promiscuitatea sexuală, încrederea în sine, importanţa locului de muncă, dominarea femeii, dispreţul pentru homosexualitate şi îmbunătăţirea statutului.
Cercetătorii s-au axat, în special, pe trei tipuri de efecte asupra sănătăţii mintale: sănătatea mintală negativă, sănătate mintală pozitivă, şi dorinţa de a consulta un psiholog.
Deşi unele studii americane s-au s-au bazat pe bărbaţii albi, în timp ce alte s-au axat pe afro-americani sau asiatici.
Per total, conformarea la normele masculine este asociată cu degradarea sănătăţii mintale. Cercetătorii au descoperit că cele mai persistente norme sunt încrederea în sine, promiscuitatea sexuală şi dominanţa asupra femeilor.
,,Normele masculine precum promiscuitatea sexuală sau dominarea femeii sunt asociate cu atitudinea sexistă. Asocierea dintre aceste reguli şi efectele negative asupra sănătăţii mentale subliniază ideea conform căreia sexismul nu este o nedreptate socială, însă pot avea şi efecte negative asupra sănătăţii mintale a celor ce îmbrăţişează aceste atitudini,” a declarat Wong.
Sursa: Science Daily
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: