Dependenţa este, de fapt, o adevărată boală. Un neurolog a schimbat total modul în care este văzută aceasta
Potrivit unei statistici a anului 2015, mai mult de 27 de milioane de locuitori ai Statelor Unite consumă atât droguri legale, cât şi ilegale, iar 66 de milioane au afirmat că au consumat alcool peste limita normală luna trecută. Acest lucru l-a făcut pe Vivek Murthy să privească dependenţa dintr-o altă perspectivă: „Este nevoie de o schimbare culturală în ceea ce priveşte modul în care percepem dependenţele. Aceasta este văzută mai mult ca o decădere morală, iar acest stigmat a fost folosit ani de-a rândul, dar cei care suferă de anumite dependenţe au nevoie, într-adevăr, de ajutor medical. Mai mult, trebuie să fie extrem de clar faptul că dependenţa nu este un defect, ci este o boală cronică în sine, care trebuie abordată exact cum abordăm şi bolile cardiace, diabetul sau cancerul.”
Această idee este susţinută de studiile demarate anterior, dar şi de nenumăraţi neurologi şi psihiatri. Tratamentul împotriva dependenţei poate varia de la persoană la persoană, dar poate include terapia comportamentului cognitiv, o formă de psihoterapie în care terapeutul şi pacientul lucrează împreună pentru a înlocui comportamentele nesănătoare deprinse de pacient cu noi moduri creative de gândire şi, dacă este nevoie, se vor prescrie şi medicamente.
Dependenţa este forma unui comportament patologic, susţine Maia Szalavitz, neurolog şi autoare. De asemenea, este de părere că dependenţa creează dorinţe foarte puternice, precum cea de a consuma droguri în mod repetat chiar dacă nu apare niciun efect benefic, fenomen ce se manifestă în mod contrar cu ceea ce cred oamenii cu privire la consumul de droguri: consumarea acestora doar pentru că oferă o stare de euforie.
Sursa: Science Alert
Citeşte şi:
Ideea ca drogurile si alcoolul stimuleaza creativitatea e un mit
Sute de gene asociate cu dependenta de droguri
Un singur tratament pentru dependenta de alcool si cea de tutun