Misterul unei arme secrete biologice a sovieticilor, elucidat după decenii întregi de la provocarea unor decese în lanţ. Ar putea fi lansată şi în viitor
Cercetătorii au analizat genomul din spatele acestor decese şi au confirmat că era vorba despre o bacterie care cauzează antraxul, care a fost modificată de către savanţii sovietici. Această bacterie a fost stocată într-un laborator top-secret numit Compusul 19, care se afla lângă oraşul Sverdlovsk, astăzi cunoscut sub denumirea de Ekaterinburg.
Pe data de 2 aprilie 1979, această bacterie a ieşit din incinta laboratorului din cauza mutării unor filtre de aer, care nu au fost reinstalate corect. În decurs de o săptămână, cel puţin 66 de oameni au decedat, unele cercetări estimând că numărul victimelor a crescut la 105.
Oficialităţile sovietice au dat vine pe carnea infestată care era vândută pe piaţa neagră, dar în anul 1994 o investigaţie demarată de către Universitatea Harvard a demonstrat că, de fapt, cauza reală a fost acea bacterie.
Evenimentul a fost numit „Cernobîlul biologic”. Cercetătorii nu au putut să îşi dea seama de modul în care sovieticii au modificat structura acelei bacterii şi sunt îngrijoraţi de faptul că această armă biologică ar putea fi lansată şi în viitor.
Odată introdusă în corp, bacteria produce toxicitate şi apare o infecţie care poate ucide în doar câteva zile. Vestea bună este că poate fi tratată cu ajutorul antibioticelor.
Pentru a vedea cum arată forma finală a acestei bacterii, după ce a fost modificată, o echipă de la Universitatea din Arizona de Nord a recoltat probe ale acesteia din ţesuturile conservate ale victimelor.
Cercetările lor au oferit şi o nouă perspectivă asupra acestui eveniment: probabil că sovieticii au modificat această bacterie pentru a avea un efect mult mai distructiv decât în mod normal.
Practic, acel laborator ar fi trebuit să fie închis după ce a avut loc Convenţia Armelor Biologice, în anul 1975, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Însă, după acest eveniment, autorităţile au interzis accesul în laboratoare.
Sursa: Science Alert
Citeşte şi:
Cele mai temute 10 arme bacteriologice