Genele strămoşilor noştri ne-au ajutat să supravieţuim condiţiilor mediului înconjurător

13 11. 2016, 11:00

Atunci când populaţiile de Homo Sapiens au părăsit Africa, au descoperit că trebuie să se confrunte cu provocări pe care nu le-au mai întâlnit până atunci, precum iernile foarte reci, iar faptul că aceştia au reuşit să reziste a stat la baza transmiterii unei genetici care, în timp, a ajutat la expansiunea umană.

Oamenii care trăiesc în afara Africii au genetica Neandertalienilor şi a Denisovanilor într-un procent de 6%, cărora li se adaugă şi gene provenite de la specii misterioase. Geneticienii s-au întrebat cât de mult s-au răspândit aceste gene în fiecare colţ al planetei.

Profesorul Joshua Akey, de la Universitatea din Washington, consideră că are răspunsul pentru această dilemă: „Hibridizarea a avut un important rol în ceea ce priveşte capacitatea noastră de a ne adapta la diferitele condiţii de mediu.”

S-au descoperit  126 de halotipuri care sunt folositoare într-un anumit mod, însă doar 7 dintre acestea au fost identificate ca fiind, într-adevăr, benefice, iar un sfert au fost asociate cu sistemul imunitar. Cu toate acestea, aceste avantaje nu sunt aplicate în fiecare situaţie, fiind cazul genelor provenite de la Denisovani, care le asigură tibetanilor posibilitatea de a se adapta înălţimilor ridicate dar care, în cazul oamenilor care trăiesc în zonele joase, chiar la nivelul mării, acestea nu au niciun efect.

În cazul melanesianilor, au fost găsite 21 de astfel de gene, aceştia fiind cei care şi-au inşuşit cel mai puternic genetica Denisovanilor. În ceea ce priveşte celelalte specii misterioase, au fost identificate doar câteva astfel de gene, iar 12 provin de la Neandertalieni. Mai mult, 5 provin de la ambele specii, iar 3 au origini necunoscute.

Sursa: IFL Science

Citeşte şi:

E parte din tine, dar nu-ţi aparţine: 10.000 de gene umane sunt brevetate!

Selectia naturala a influentat genomul uman si sensibilitatea la anumite boli

Încrucişarea între speciile de hominide străvechi ne-a făcut mai rezistenţi la boli

Genele tibetanilor