Coliziunea galaxiilor creează formaţiuni de stele ce au forma unor ochi
Astronomii au folosit telescopul ALMA în Deşertul Atacama pentru a captura imagini ale galaxiilor spiralate, care se află la o distanţă de aproximativ 114 milioane de ani lumină faţă de constelaţia Canis Major, care include steaua Sirius, cea mai luminoasă stea care se poate vedea pe cer în timpul nopţii.
Cele două galaxii, numite IC 2163 şi NGC 2207, sunt pe cale de a fuziona într-una singură, lucru care se va întâmpla într-un timp relativ scurt. Dr. Michele Kaufman, astronom la Universitatea de Stat Ohio, afirmă: „Cu toate că aceste coliziuni între galaxii nu este un lucru extrem de rar, doar câteva cu forma unor ochi există. Însă, modalitatea de a studia modul în care acestea interacţionează este, într-adevăr, o mare oportunitate.”
Cu toate că mişcarea devine haotică, aceste galaxii probabil că se aliniază alături de rotaţiile galaxiei, decât să se rotescă spre centru. „Măsurătorile compresiei iniţiate de către astronomi relevă modul în care interacţiunea dintre cele două galaxii face ca gazul să se adune, să formeaze un nou grup de stele şi are un rol hotărâtor în naşterea acestor galaxii de forma unui ochi.” Astronomii au fost capabili să realizeze măsurători detaliate asupra mişcării dioxidului de carbon din galaxie. Monoxidul de carbon reprezintă o urmă a gazului molecular, cel ce ajută la formarea stelelor.
Sursa: Independent
Citeşte şi:
A fost descoperită „supermama cosmică”, clusterul de galaxii ce uimeşte oamenii de ştiinţă