Ce spune ştiinţa: De ce la plac oamenilor filmele de groază şi casele bântuite
Când corpurile noastre sunt pregătite pentru pericol – adică starea fizică în care ne pune frica – obţinem o stare ciudată, asemănătoare cu cea oferită de consumul de droguri. Răspunsul „luptă sau fugi” – oamenii au dezvoltat această reacţie la întâmplările înfricoşătoare pentru că strămoşii noştri ar fi murit fără ea. Frica activează anumiţi hormoni care îi fac pe oameni mai rapizi şi mai puternici. În trecut, când lumea era un loc periculos, oamenii care nu au deţinut această reacţie/ răspuns probabil nu au reuşit să supravieţuiască.
Citeşte şi Actun Tunichil Muknal, peştera fascinantă în care cei mai mulţi ajung să simtă groază – FOTO
În timp ce inima bate nebuneşte iar respiraţia se precipită, muşchii pompează mai mult sânge cu mai mult oxigen, iar de aici se naşte nevoia de a înfrunta frica sau a fugi de ea cât de repede poţi. Un hormon numit epinefrină (cunoscut şi ca adrenalină) este eliberat pentru a activa aceste „superputeri”.
Bineînţeles, există variaţii de la persoană la persoană, astfel că, fiecare persoană resimte frica într-un mod diferit. Pentru unii, e o adrenalină ca cea pe care o simt supereroii, în timp ce alţii simt un tremur care induce o senzaţie de greaţă.
Dacă frica nu te distruge psihic, poate oferi o senzaţie destul de uimitoare, scrie washingtonpost.com.
Teama este în sine un lucru negativ, dar, de asemenea, declanşează şi un răspuns „excitant”. În cartea „Extreme Fear: The Science of Your Mind in Danger/ Frică extremă: Ştiinţa minţii aflate în pericol”, scrisă de jurnalistul de ştiinţă Jeff Wise, acest răspuns este descris ca „echivalentul biologic al defulării”.
„Când ne aflăm într-un loc sigur, putem interpreta răspunsul la ameninţare cum facem în cazul răspunsului de excitare, precum bucurie sau fericire”, spune Margee Kerrm, sociolog şi autor specializat în frică.
„Răspunsul este declanşat de orice lucru imprevizibil. Dar când ne aflăm într-un loc sigur şi ştim asta, ne ia mai puţin de o secundă să ne amintim că de fapt nu ne aflăm în pericol. Apoi ne reîntoarcem la sentimentul bucurie. Este un fel de euforie. De asta există oameni care ţipă, iar imediat după încep să râdă”.
Sursa: Mediafax