Pe de o parte se afla nanotehnologia, cea care ar putea aduce o veritabila Apocalipsa prin replicarea infinita a nano-robotilor si alterarea necontrolata a acestora, in timp ce la polul opus se afla Divinitatea, cea responsabila de uciderea majoritatii formelor de viata cu ocazia potopului care se regaseste in cele mai multe mituri ale lumii. Doua variante care ofera acelasi final pentru oameni.
O echipa de cercetatori americano-singaporezi a initiat un studiu amplu prin care se urmareste reactia oamenilor fata de nanotehnologie, iar rezultatul a fost unul surprinzator. Cele mai multe comunitati religioase resping ideea nano-robotilor, acceptand, in schimb, sa creada in existenta unui sau unor creatori divini. Ceea ce este si mai interesant, este faptul ca nimeni nu a mentionat in studiu varianta SF a autoreplicarii infinite a robotilor microscopici, iar acest aspect este putin cunoscut in cadrul unor astfel de comunitati. Ce anume provoaca, atunci, o atare reactie fata de stiinta, a unor oameni care nu au nici macar informatiile elementare despre nanotehnologie (cum ar fi cazul de fata)? Raspunsul oferit de oamenii de stiinta poate fi pe cat de simplu, pe atat de socant si de neasteptat… gelozia.
Cui ii va fi atribuita eventuala salvare a rasei umane, nanotehnologiei sau credintei? Aceasta se pare ca este ideea de la care vor porni numeroase dispute in viitorul apropiat.
Oamenii de stiinta au tinut sa sublinieze ca nu au intentionat, nici macar un moment, sa arunce o lumina negativa asupra credintelor religioase din prezent. Conform acestora, religia a oferit coduri morale extrem de puternice si de influente de-a lungul timpului. Problema, in opinia oamenilor de stiinta, apare in momentul in care se incearca explicarea stiintei prin preceptele religioase, fapt pe care ei il compara cu explicarea strategiilor economice moderne prin cunostintele elementare ale unui prescolar.
Sursa:DailyGalaxy