Două miliarde de copii respiră un aer poluat, iar sănătatea lor este în pericol
Studiul relevă faptul că, dintre cei 2,26 de miliarde de copii care trăiesc pe suprafaţa Pământului, 2 miliarde dintre ei respiră un aer poluat, iar 300 de milioane sunt expuşi unui pericol şi mai mare, locuind în zone în care gradul de poluare a depăşit de şase ori limita normală.
Aerul care conţine mai mult de 10 micrograme de pulberi în suspensie pe metru cub este considerat nociv, iar inhalarea acestor particule poate duce la serioase probleme respiratorii. Dat fiind că cei mici respiră mai mult aer în raport cu mărimea lor corporală decât în cazul adulţilor şi încă se află în procesul de dezvoltare fizică, sunt mult mai vulnerabili în ceea ce priveşte efectul pe care îl are aerul poluat. Sistemul lor imunitar este, de asemenea, mai slab decât cel al adulţilor, iar faptul că au căile respiratorii mai mici înseamnă că se pot bloca mult mai uşor.
Aproximativ 1 milion de copii cu vârste sub 5 ani mor din cauza pneumoniei, iar mai mult de jumătate din aceste cazuri apar în urma respirării unui aer poluat. Acest raport a fost comunicat cu ocazia celei de-a 22-a sesiuni de conferinţe a membrilor UNICEF care a avut loc în Maroc, în urma căreia s-a hotărât ca este nevoie de adresarea către liderii statelor pentru a reduce poluarea aerului.
Cea mai gravă problemă este în Africa de Sud, acolo unde 620 de milioane de copii sunt expuşi unui aer poluat zilnic.
Sursa: IFL Science
Citeşte şi:
Poluarea atmosferică – factor major în declanşarea atacurilor de inimă
Poluarea distruge vasele capilare
Poluarea aerului este unul dintre factorii de risc major pentru accidentul vascular cerebral
Cât de periculoasă este poluarea aerului? Anual, din cauza sa mor peste două milioane de persoane!