Un nou studiu susţine posibilitatea existenţei vieţii pe Marte
Cercetarea se bazează pe experimentele realizate de Labeled Release (LR), cu ajutorul sondei de aterizare Viking Mars, de la sfârşitul anului 1970. LR a fost creat pentru a căuta chimicale produse de organismele vii. Sonda a descoperit mai multe tipuri de chimicale, conform autorilor care au realizat raportul în 1976, Gilbert Levin şi Patricia Ann Straat. Însă, rezultatele au fost clasate ca neconcluzive.
Aceiaşi cercetători au lucrat şi la noul studiu care a reexaminat informaţiile furnizate de Viking, combinându-le cu rezultatele recente din cadrul misiunilor de descoperire a apei de pe Marte. Experţii au concluzionat că ipoteza biologică este încă valabilă.
În cadrul experimentelor realizate de LR, mostre de sol marţian au fost inoculate cu o picătură dintr-o soluţie diluată de nutrienţi ataşată unui izotop de carbon radioactiv. Aerul de deasuprea mostrei a fost monitorizat, iar cercetătorii au detectat izotopi radioactivi în mostrele de dioxid de carbon. Când au repetat experimentul, la distanţă de o săptămână, nu au descoperit acelaşi fenomen.
Ipoteza alternativă sugerează că există un agent oxidant care schimbă compusul în dioxid de carbon. Aceleaşi rezultate pot fi observate şi în cazul compusului peroxidului.
,,Deşi dovezile oferite de Viking nu oferă suficiente dovezi ale existenţei vieţii pe Marte, lucrarea scoate în evidenţă faptul că există o asemenea posibilitate,” a declarat Chris McKay, principal editor în cadrul NASA Ames Research Center din California.
Sursa: IFL Science
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: