Tratamentul cu antidepresive este influenţat de către doi factori uzuali
Tocmai de aceea, cercetătorii de la Universitatea din Standford au demarat un proiect care urmează să concluzioneze dacă acesta îşi face efectul, prin crearea unui test care poate da un răspuns clar în doar o singură zi.
Acest test urmereşte doi factori în cazul persoanelor diagnosticate cu depresie, şi anume:
1. Structurile creierului funcţionează în acea zonă a creierului care are un rol imortant în declanşarea depresiei
Cercetătorii au analizat în special activitatea amigdalei din creier, o mică structură ce se află poziţionată în mijlocul acestuia. Amigdala este o parte a sistemului limbic, ce are legătură cu sentimentele precum furia, tristeţea, plăcerea sau frica. Persoanele depresive tind să aibă o activitate mai proeminentă a acestei amigdale.
2. Expunerea la stresul zilnic
Persoanele care au fost expuse la un stres ridicat în copilărie, sau cele care au suferit diferite traume sau au fost abuzate sunt mult mai predispuse către apariţia depresiei. Tocmai de aceea, cercetătorii de la Standford au introdus acest factor în testul pe care l-au creat, printr-un chestionar care evocă experienţele copilăriei.
Ce au arătat testele?
Persoanele care au răspuns tratamentelor cu antidepresive sunt cele cele care se confruntă cu un nivel crescut de stres şi sunt extrem de receptivi în faţa stimulilor emoţionali. De asemenea, medicaţia are efect şi în cazul persoanelor care au suferit diverse traume în copilărie. Rolul antidepresivelor, în aceste cazuri, este acela de a regla modul în care amigdala reacţionează la stimulii emoţionali
Rezultatele studiului sunt promiţătoare, căci schimbă modul în care sunt percepute afecţiunile psihice. Spre exemplu, persoanele care bănuiesc că suferă de diabet îşi vor face analize de sânge şi, dacă acest lucru se adevereşte, vor urma un tratament cu insulină, însă în cazul bolilor psihice nu există analize, teste pentru ca diagnosticul să fie dat. Aceşti cercetători au fost cei care au înţeles că aceasta este o problemă gravă şi au început demersurile pentru a găsi modalităţi de diagnosticare a afecţiunilor psihice. Mai mult, se poate încuraja metoda discuţiei cu persoana depresivă în vederea ameliorării acesteia.
Sursa: Science Alert
Citeşte şi:
Un nou medicament contra depresiei
A fost descoperită molecula ce alungă depresia. Studiul a primit calificativul de ,,Patent European”
Rezultatul unui nou studiu: Depresia nu este doar o tulburare mintală