Paradoxul lui Olber, vechi de 500 de ani, a putut fi explicat în sfârşit. De ce noaptea este cerul întunecat?

15 10. 2016, 19:00

Paradoxul lui Olber aduce în discuţie următoarea întrebare: Dacă universul este infinit, de ce oamenii nu văd un câmp uniform de stele în locul unui cer negru?

Explicaţia modernă sugerează că universul este infinit, are o vârstă, se extinde foarte rapid şi schimbă lumina stelelor de la distanţă în culori pe care ochiul uman nu le poate vedea.

Însă, conform unui nou studiu publicat în revista The Astrophysical Journal, astronomii au descoperit în sfârşit o explicaţie completă a paradoxului lui Olber.

Astronomii au estimat anterior că universul care poate fi observat conţine aproximativ 100 de miliarde de galaxii. Noul studiu a verificat această ipoteză prin estimarea densităţii galaxiilor până la cele mai îndepărtate zone ale universului care pot fi observate de om şi cărora le-ar trebui miliarde de ani să ajungă în apropierea Pământului.

Echipa formată din patru astronauţi, condusă de Christopher Conselice din cadrul Observatorului Leiden din Norvegia, a început să reproceseze imagini care surprind cele mai întunecate zone din spaţiul cosmic. Informaţiile au inclus şi o imagine realizată de telescopul spaţial al NASA, Hubble, în care pot fi observate galaxii care au existat din momentul în care universul avea între 400 şi 700 de milioane de ani. În acest moment, universul are 13,8 miliarde de ani vechime.

Aceştia au numărat galaxiile prin multiple lungimi de undă şi le-au cartografiat în trei dimensiuni. De asemenea, cercetătorii au reuşit să afle unde se aflau anumite galaxii în timpul unor epoci istorice.

Densitatea galaxiilor era mai crescută în  primii ani ai formării lor. Cercetătorii au explicat că acest fenomen este perfect normal deoarece galaxiile se măresc cu trecerea anilor. Însă, densitatea galaxiilor a scăzut până într-un punct când a crescut din nou. ,,Aceste observaţii nu au reuşit să fie realizate asupra celor mai neclare galaxii, ştim că există galaxii pe care momentan nu le putem observa,” a declarat autorul. 

Sursa: Business Insider

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Astronomii au descoperit cea mai îndepărtată galaxie de Pământ
 
”Galaxia pierdută în spaţiu”: NASA a publicat imagini spectaculoase cu cea mai singuratică galaxie din Univers – VIDEO
 
Galaxia noastră se va ciocni cu Andromeda, dar Terra va supravieţui (VIDEO)
 
NASA stabileşte un nou record observând cea mai distantă galaxie descoperită până acum