La fel cum un cub de zahăr se dizolvă în apă, pentru că moleculele lor devin încorporate în lichid, în acest experiment apa în sine devine încorporată în micile bucăţi ale smaraldului în loc ca acestea să se alăture. Motivul stă în faptul că o anumită proprietate a apei, numită feroelectricitate, a fost prevăzută, dar nu a fost experimentată înainte.
Acum, cercetătorii de la Institutul de Fizică şi Tehnologie din Moscova au realizat acest experiment în laborator şi pot folosi principiul dizolvării apei pentru a înţelege mai bine alte fenomene misterioase observate în natură. Mai mult decât atât, se crede că acest comportament al moleculelor de apă şi micul câmp electric pe care îl generează poate fi crucial şi în funcţionarea celulelor noastre, considerându-se că feroelectricitatea moleculelor de apă joacă un rol esenţial în funcţionarea sistemului biologic
În vederea realizării acestui experiment, fizicienii ruşi au decis să separe moleculele de apă pentru ca legăturile de hidrogen să nu se mai atingă, astfel introducând moleculele de apă în interiorul cavităţilor nanometrice, în structura de cristal. În momentul în care au realizat acest experiment, cercetătorii au fost capabili să detecteze dacă apa lichidă prezintă feroelectricitate.
Demararea acestei cercetări reprezintă un pas important în ceea ce priveşte înţelegerea modului în care apa funcţionează şi proprietăţile ciudate pe care le are în diferite circumstanţe.
Sursa: Science Alert