Descoperirea care ar putea răsturna detaliul-cheie în reproducerea speciei umane

10 10. 2016, 18:30
Dacă ipoteza se confirmă, această descoperire ar putea răsturna concepţia general acceptată potrivit căreia femeile se nasc cu un număr fix de ovule şi că organismul nu are capacitatea de a suplimenta această cantitate. Până acum, aceasta a fost principala constrângere a ciclului reproductiv la femei. Răspândite şi aprofundate, descoperirile recente vor creşte posibilitatea creării de noi tratamente pentru a le permite femeilor mai în vârstă să conceapă copii şi pentru a trata problemele de infertilitate la cele mai tinere.
 
Studiul la care au participat şi pacienţi bolnavi de cancer, a arătat că biopsiile ovariene recoltate de la femei tinere care au făcut chimioterapie au avut o densitate mult mai mare de ovule decât probleme femeilor sănătoase de aceeaşi vârstă. Profesorul Evelyn Telfer, cea care a coordonat studiul desfăşurat la Universitatea din Edinburgh, a declarat pentru The Guardian că această constatare a fost cel puţin surprinzătoare: „A fost ceva remarcabil şi cu totul neaşteptat pentru noi.
Ţesutul părea să fi format noi ovule. Ideea generală este aceea că ovarul uman are o populaţie fixă de ovule şi că, de-a lungul vieţii, nu se mai formează altele noi”. 
 
Iniţial, echipa de cercetători a verificat de ce medicamentul numit ABVD nu cauzează probleme de fertilitate, la fel ca multe alte forme de chimioterapie. Cu toate că studiul este promiţător, Telfer a avertizat asupra riscurilor la care se expun pacientele care merg la anumite clinici de fertilizare pentru a primi tratamente noi înainte ca raţionamentul ştiinţific de bază din spatele acestora să fie pe deplin înţeles. 
 
„Mai avem atât de multe de aflat despre ovar. Trebuie să fim precauţi şi să nu ne avântăm orbeşte spre procedurile medicale”, a mai spus coordonatoarea cercetării. În acelaşi timp, descoperirile au fost primite de lumea ştiinţifică în tonuri diferite, fie de entuziasm, fie de scepticism. 
 
Citeşte continuare în Gândul 
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: