Cancerul de creier poate modifica comportamentul unei persoane şi poate fi fatal. Din fericire, foarte multe persoane nu vor suferi niciodată de această boală. Potrivit American Cancer Society, riscul de dezvoltare a unei tumori maligne pe suprafaţa creierului sau a măduvei spinării este mai scăzută decât procentul de 1%, ceea ce înseamnă că afectează unul din 140 de bărbaţi şi una din 80 de femei.
Cauze
Cauza apariţiei sale este reprezentată de dezvoltarea anormală a unei celule în interiorul ţesutului creierului. Astrocitoamele anaplazice şi glioblastoamele stau la baza apariţiei tumorilor la adulţi într-o treime din cazuri şi astrocitoamele şi glioblastoamele sunt responsabile pentru dezvoltarea acestor tumori în cazul copiilor, potrivit National Cancer Institute. Astrocitoamele anaplazice, astrocitoamele şi glioblastoamele iau naştere din alte celule numite astrocite, care protejează celulele nervoase. Tipurile de cancer de creier sunt diferite în funcţie de gradele sale, iar acestea sunt influienţate de cât de normal sau nu arată celulele, gradele fiind de la I la IV.
Simptome
Din momentul în care s-a instalat, cancerul afectează şi alte părţi ale organismului. Cele mai comune simptome sunt migrenele, convulsiile, amorţelile, schimbările de comportament, potrivit celor afirmate de Dr. Andrew E. Sloan, director al Brain Tumor & Neuro-Oncology Center. De asemenea, Clinica Mayo a făcut publică o listă de simptome:
• Dificultăţi de exprimare
• Probleme auditive
• Schimbări în structura migrenelor
• Stări de greaţă fără o cauză anume
• Probleme vizuale, precum văzul înceţoşat, vedere dublă sau pierderea vederii periferice
• Pierderea graduală a senzaţiei de mişcare a mâinilor şi picioarelor
• Dificultăţi de echilibru
• Confuzii în problemele cotidiene
Diagnostic
Dacă un medic suspectează că un pacient suferă de acest tip de cancer, acesta este îndrumat să consulte un specialist. Acesta va verifica auzul, vederea, coordonarea, echilibrul şi reflexele. De asemenea, poate fi vorba şi despre necesitatea unei radiografii realizată prin metoda rezonanţei magnetice, a unei tomografii computerizate sau a unei tomografii cu emitere de pozitroni. Dacă tumora este identificată, urmează biopsia, metodă ce colectează ţesutul în cauză în vederea analizării sale.
Tratament
Există o mulţime de metode de tratare a acestui tip de cancer. Tratamentul depinde de zona în care se află tumora, cât de avansat este cancerul şi tipul tumorii. Opţiunile sunt intervenţiile chirurgicale, chimioterapia, tratamentele cu radiaţii, radiochirurgia şi terapia cu droguri. Rata de supravieţuire a pacienţilor diagnosticaţi variază în funcţie de tipul cancerului şi a progresului său. Chiar dacă se crede că acest cancer de creier este inoperabil, acest lucru este fals, mai ales că se doreşte ca în viitor să fie utilizate metode precum microchirurgia, radiografia avansată, monitorizarea intraoperatorie.
“Inoperabilitatea este definită diferit de către chirurgi. Se estimează că numărul acestor intervenţii chirurgicale în Statele Unite este de 2-3 pe an”, afirmă Dr. Sloan. Cazul în care acestea sunt, într-adevăr, inoperabile este cel în care tumorile sunt localizate într-o parte a creierului extreme de elocventă, cu funcţii vitale. În încercarea de a înlătura tumora, chirurgul provoacă un mai mare dezastru asupra creierului, iar pacientul poate intra în comă sau într-o stare vegetativă, însă acestea sunt doar nişte cazuri extreme de rare.
Sursa: Live Science