Home » Știință » ”Teroristul” din creierul lui Robin Wiliams. Cum l-a făcut demenţa cu corpi Lewy să-şi piardă minţile

”Teroristul” din creierul lui Robin Wiliams. Cum l-a făcut demenţa cu corpi Lewy să-şi piardă minţile

Publicat: 06.10.2016
Actorul Robin Wiliams a murit pe 14 august 2014 în urma unei posibile sinucideri. În 2016, soţia lui a descris ultimele luni din viaţa acestuia.

În lunile dinaintea morţii artistului, Robin Wiliams a fost asediat de paranoia, el era atât de confuz încât nu îşi putea aminti replicile în timpul  filmărilor. Creierul acestuia a fost distrus de ceea ce doctorii au identificat mai târziu ca fiind demenţă cu corpi Lewy.

,,Robin îşi pierdea minţile şi era conştient de acest lucru. Vă daţi seama cât de dureros a fost pentru el să vadă cum se dezintegrează?” a declarat văduva actorului Susan Schneider Wiliams, în cadrul editorialului pe care l-a scris pentru săptămânalul  Neurology. Titlul lucrării sale este: ,,Teroristul din creierul soţului meu”

Susan Wiliams s-a adresat prin intermediul editorialului către neurologi, sugerând că scrierea îi va ajuta pe pacienţi şi pe soţiile acestora. 

Văduva actorului consideră că demenţa cu corpi Lewy este vinovată pentru sinuciderea soţului său din 2014. Wiliams a fost diagnosticat cu Parkinson cu câteva luni înainte de moartea sa, semnele demenţei cu corpi Lewy au fost descoperite însă în urma autopsiei. În cadrul editorialului este prezentat modul în care actorul a încercat să înţeleagă diferitele simptome care îl măcinau de la insomnie, costipaţie, simţul mirosului alterat, anxietate extremă, tremurat şi dificultatea raţionării.

,,Soţul meu era prins în construcţia întortocheată dintre neuronii săi, orice aş fi făcut nu am reuşit să îl eliberez de acolo,” scrie Susan.

Pentru aproximativ un an, Wiliam a încercat să înţeleagă ce este în neregulă cu el şi a încercat să îl repare. S-a expus testelor şi scanărilor, a încercat noi medicamente, a făcut terapie psihiatică, a lucrat cu un antrenor şi a încercat tratamente alternative precum auto-hipnoza sau yoga.

,,Continua să spună ,, Vreau să-mi resetez creierul,” a declarat văduva sa.

Susan Wiliams a urmărit primele semne ale problemelor în timpul aniversării căsătoriei lor, cu 10 luni înainte de moartea acestuia, atunci când ,,durerea de burtă” l-a neliniştit. 

Wiliam s-a chinuit în timpul filmărilor pentru ,,O noapte la muzeu 3,” care a fost filmat în primăvara lui 2014. Actorul a avut un atac de panică şi întâmpina dificultăţi atunci când încerca să-şi amintească replicile din film. În contradictoriu, Wiliam îşi amintea sute de replici în timp ce interpreta roluri pe Broadway, cu trei ani înainte de apariţia primelor simptome.

O altă marcă sfâşietoare a bolii au fost schimbările frecvente de luciditate.  ,,Experimentam momentul în care soţul meu devenea lucid, iar după câteva minute devenea din nou confuz,” declara ea.

Medicul James Leverenz, neurolog, a declarat că după citirea editorialului ,,i-au revenit amintirile despre mai mulţi pacienţi care aveau simptome similare”.

După moartea actorului, soţia sa a discutat cu mai mulţi doctori pentru a înţelege ce s-a întâmplat cu Williams. Medicii au afirmat că ,,boala artistului a fost printre cele mai grave patologii pe care le-au văzut”. Deşi ambii soţi doreau să afle un diagnostic în timpul vieţii actorului, aceasta afirmă acum: ,,Nu sunt convinsă că un diagnostic i-ar fi îmbunătăţit starea pe termen lung”.

Susan Wiliams s-a alăturat American Brain Foundation, o organizaţie non-profit care încearcă să strângă fonduri pentru finanţarea cercetărilor asupra bolilor neurologice.

,,Prin împărtăşirea experienţei noastre sper să ajut şi alte familii în care se află pacienţi diagnosticaţi cu această boală” . ,,Nu vă daţi bătuţi,” a adăugat aceasta.

Sursa: Business Insider

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase