De asemenea, s-a ajuns la concluzia că aerul poluat este vinovat pentru moartea a mai mult de 16.000 de britanici şi pentru a încă şase milioane de oameni din întreaga lume.
Maria Neira, reprezentanta departamentului de sănătate publică şi mediu a OMS, a afirmat că aceste statistici sunt suficiente pentru a trezi sentimente de îngrijorare. În acest sens, OMS a creat o hartă interactivă al cărei scop este acela de a determina gradul de poluare al aerului în fiecare ţară. De asemenea, aceasta include şi gradul de poluare din diferite oraşe. Problema este mult mai gravă în mediul urban decât în mediul rural, dar, cu toate acestea, situaţia începe să se înrăutăţească şi în cel rural.
În harta interactivă de mai jos poţi vedea şi poluarea din România:
Ţările sărace au un aer mult mai poluat decât cele dezvoltate dar, cu toate acestea, poluarea a ajuns să afecteze toate ţările din lume şi toate părţile societăţii, potrivit celor spuse de Maira Neira. Tocmai de aceea, guvernele au fost înştiinţate în vederea aplicării politicilor de minimizare a poluării, precum micşorarea numărului de maşini care circulă sau reciclarea şi măsuri luate cu privire la deşeuri.
Situaţia este şi mai îngrijorătoare dacă ne gândim la faptul că un procent de 92% din populaţia globului trăieşte în zone în care calitatea aerului lasă de dorit, ajungând până la limită. Mai mult decât atât, populaţia afectează femeile, copiii şi oamenii în vârstă, ceea ce face situaţia şi mai îngrijorătoare. OMS a estimat că, anual, şase milioane de oameni din întreaga lume sunt ucişi de către efectele poluării.
Cele mai afectate zone sunt sud-estul Asiei şi regiunea vestică a Pacificului, fiind incluse China, Malaezia şi Vietnam.
Conform estimărilor, în anul 2012, ţara în care s-au înregistrat cele mai multe victime ale poluării a fost China, urmată de China şi India.
Sursa: Daily Mail