Primul transplant de cap va fi precedat de experimente de tip ”Frankestein”. Ce plănuieşte medicul italian care urmează să coordoneze aceste iniţiative

22 09. 2016, 00:06

Neurochirurgul care plănuieşte să realizeze primul transplant de cap şi-a făcut publică intenţia de a coordona experimente de tip ,,Frankestein”, în cadrul cărora va readuce la viaţă cadavre folosind impulsuri electrice. Dr. Sergio Canavero (director al Gupului de Neuromodulaţie Avansată din Torino) susţine că intervenţia chirirugicală finală va fi efectuată împreună cu colegii săi la sfârşitul anului viitor. 

Într-un articol publicat în revista Surgical Neurology International, Canavero şi colegii săi din Coreea de Sud şi China au comparat tehnica pe care urmează să o folosească cu cea prezentată în celebra poveste a lui Frankenstein. În paginile studiului, medicul italian menţionează drept dovezi rezultatele experimentelor realizate în anii 1800 pe cadavrele unor criminali. 

Dr. Sergio Canavero (Foto:newscientist.com)

O altă dovadă a faptului că transplantul de cap ar putea fi realizat este reuşita obţinută de Canavero şi colegii săi la finalul unui experiment în cadrul căruia au refăcut coloana vertebrală a unui câine care paralizase de la gât în jos. Medicul italian susţine că tehnica, pe care a denumit-o ,,fuziune a măduvei spinării” sau ,,GEMINI”, ar putea fi folosită şi în cazul unor pacienţi umani, pentru a conecta vertebre ale coloanei vertebrale şi a reuşi, astfel, realizarea unui transplant de cap. 

Valery Spiridonov, un programator în vârstă de 30 de ani din Rusia, a acceptat să fie primul pacient care va fi supus unui transplant de cap. El a fost diagnosticat cu o formă de atrofie musculară spinală cunoscută sub numele de ,,Werding-Hoffmann”. Specialiştii sunt, însă, sceptici în ceea ce priveşte reuşita operaţiei prin care tânărul va trece. 

Sursa:dailymail.co.uk

Canavero spune că primele teste pe care le va realiza vor presupune folosirea trupurilor unor pacienţi aflaţi în moarte clinică, în încercarea de a le trata măduva spinării. Aceasta ar urma să fie stimulată cu ajutorul impulsurilor electrice şi a unor magneţi ataşaţi de creier. 

Oamenii de ştiinţă susţin că au efectuat până acum experimente similare, pe maimuţe, şoareci, şobolani şi câini, însă niciunul dintre acestea nu s-a finalizat cu succes. Pe de altă parte, cercetătorii speră că, odată cu realizarea altor studii, vor putea să efectueze cu succes primul transplant de cap la om. 

Valery Spiridonov va fi primul pacient care urmează să fie supus unui transplant de cap (Foto:krassestory.de)

,,Primul om care va fi supus unui transplant de cap nu va fi Valery, ci donatori de organe aflaţi în moarte cerebrală, astfel că primul transplant realizat pe un pacient viu va fi realizat de-abia atunci când vom putea ataşa cu succes capul unui pacient în moarte cerebrală unei alte persoane aflate în această situaţie. Prin urmare, doar după ce vom realiza experimente pe cadavre îl vom putea opera pe Valery”, susţine Dr. Sergio Canavero. 

Sursa: Mail Online

Vă mai recomandăm şi: Transplantul de cap ar fi posibil la ora actuală, susţine un specialist 

                                             Primul transplant facial din Statele Unite a fost dezvăluit 

                                             Organe umane pentru transplant, „crescute în” porci!