Experţii de la Institutul de Ştiinţe şi Tehnologie Daegu Gyeonghuk, din Coreea, au descoperit mecanismul din spatele enzimelor care controlează apetitul în funcţie de nivelul de glucoză din creier. Pentru a controla epidemia obezităţii care se răspândeşte rapid în lume trebuie să cunoaştem modul în care apetitul este controlat şi influenţat de organism şi creier.
Pentru a menţine un echilibru al energiei, apetitul scade şi creşte în funcţie de aportul caloric. Cercetările anterioare au demonstrat că o parte a creierului numită hipotalamus simte nivelul de zahăr (glucoză) şi de hormoni (leptină) din sânge, acesta utilizează semnalele pentru a regla cantitatea de hrană ingerată.
Profesorul Kim, împreună cu echipa sa, au descoperit că nivelul scăzut de glucoză activează producerea unei enzime din hipotalamus, numită proteina kinaza, activată de proteina adenozină monofosfatică, care schimbă proprietăţile proteinelor de dimensiuni mici, precum neuropeptidele. Aşadar, pune în funcţiune un mecanism autodistructiv numit autofagie. procesul permite corpului să recicleze şi să degradeze materialul celular. Marea provocare a cercetătorilor a fost să descifreze sute de modele posibile de conexiune dintre creier şi organism. Aceştia au realizat numeroase experimente atât in-vitro, cât şi la şoareci, la care a fost analizat modul în care se schimba apetitul, greutatea şi structura creierului.
Folosind culturi de celule, experţii au reuşit să utilizeze agenţi farmacologici, pentru a verifica prezenţa enzimei în funcţie de nivelul glucozei. Prin injectarea şoarecilor cu lentivirusuri, experţii au reuşit să oprească enzima şi să prevină funcţiile pe care aceasta le activa.
Sursa: Science Daily
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: