Ce boală cu manifestări supărătoare poate fi declanşată de stres

10 09. 2016, 15:30

Sindromul Intestinului Iritabil (SII) este o tulburare funcţional-intestinală, în care discomfortul abdominal se asociază cu modificări ale tranzitului intestinal.

Poate fi ţinută sub control cu tratament şi o dietă personalizată. Reevaluare medicală  se face după aproximativ şase săptămâni de tratament.“Această boală nu are drept complicaţie un neoplasm şi nu scurtează viaţa, ci este doar o afecţiune neplacută pentru pacient, deoarece simptomatologia nu dispare de la sine  sau după un tratament scurt (ca în bolile digestive acute), ci se întinde pe săptămâni, luni sau chiar ani”, spune Alina Teodoru pentru Gândul.

Cauza exactă a apariţiei acestei boli nu este cunoscută, dar se iau în considerare câteva situaţii care pot conduce la apariţia afecţiunilor:

1. Stresul psihologic (stresul sau emoţiile determină o motilitate exagerată a intestinului) dereglările hormonale; alterarea imunităţii organismului

2. Comunicarea defectuasă a mesajelor nervoase dintre creier şi intestin.

Toate acestea determinină contracţii sau spasme abdominale care accelerează tranzitul intestinal sau îl încetinesc

 Simptomele prevestitoare:

– Durerile sunt legate de tulburările de tranzit. În general, apariţia lor este neprevăzută, au localizare variabilă şi pot fi percepute ca o crampă, arsură sau înţepătură, se diminuează după scaun şi nu apar în timpul somnului;

– Disconfortul abdominal;

– Aspectul sau forma scaunului se modifică;

– Manifestari extraintestinale: dureri musculare, articulare, frisoane, oboseală cronică, dureri de cap.

Citeşte continuarea în Gândul!