Home » Știință » 15 mituri despre spaţiu şi fizică au fost demontate

15 mituri despre spaţiu şi fizică au fost demontate

Publicat: 11.09.2016
Când oamenii discută despre Univers, spaţiu şi fizică apar diferite păreri contradictorii, majoritatea sunt bazate pe mituri. Iată 15 mituri despre Univers pe care majoritatea le consideră reale.

1.Soarele este galben

Dacă o persoană priveşte lumina solară după-miaza va spune că este galbenă, însă lumina redată este de fapt albă. Atmosfera care se află între ochii persoanei şi Soare face ca steaua să pară galbenă  Gazele curbează lumina printr-un efect numit  împrăştierea Rayleigh. Prin acest efect cerul apare albastru şi oferă răsăritului şi apusului culorile sale vibrante de oranj şi roşu.

2. Sahara este cel mai mare deşert de pe Terra

În afară de deşerturile nisipoase şi călduroase, există acele zone aride din lume precum cea din Antarctica. Aici cad doi metri de precipitaţii anual, pe uscat trăind doar câteva animale.  Având 13,98 kilometri pătraţi în comparaţie cu deşertul Sahara, care are 9,32 kilometri pătraţi, zona aridă din Antarctica este cel mai vast deşert din lume.

3. Astrologia îţi poate prezice personalitatea şi viitorul

Astrologii susţin că pot prezice viitorul urmărind mişcarea planetelor şi a Soarelui, fapt pe care 50% din populaţia planetei îl crede parţial, iar 2% din populaţia planetei se bazează pe aceste predicţii. De-a lungul timpului cercetările ştiinţifice care au dorit să certifice existenţa astrologiei au eşuat. Un studiu din 1985 publicat în revista Nature este notabil deoarece în cadrul acelui experiment cercetătorii au studiat predicţiile unor astrologi de renume asupra unui grup de persoane non-părtinitori. 

4. Atunci când sunăm pe cineva semnalul ricoşează dintr-un satelit 

Acest fapt este real pentru telefoanele prin satelit, pe care le utilizează cadrele militare, dar telefoanele mobile funcţionează într-un alt mod. Acestea difuzează un semnal radio şi caută constant un releu de date de la turnurile de telecomunicaţii de la sol. Atunci când o persoană efectuează un apel telefonic, cel mai apropiat turn conectează telefonul printr-o reţea vastă.

5. Marele Zid Chinezesc este singura structură construită de om care se vede din spaţiu

De pe Staţia Spaţială, la 402km altitudine, se poate vedea atât zidul, cât şi alte megastructuri. Însă de pe Lună nu se poate observa nicio structură, doar o lumină slabă redată de oraşe.

6. Influenţa Lunii asupra oceanelor produce mareele

Curenţii puternici sunt realizaţi printr-o combinaţie de forţă centrifugă şi inerţia apei produsă de rotaţia Pământului. 

7. Fulgerul nu loveşte de două ori în acelaşi loc 

În unele locuri, precum Empire State Building, fulgerul loveşte de aproximativ 100 de ori pe an.

8. Pământul este perfect sferic

Pământul se roteşte cu o viteză de 1.673 km/h, aproximativ 60% din viteza cu care iese din pistol  un glonţ normal. Inerţia turteşte polii şi bombează Ecuatorul.

9. Muntele Everest este cea mai înaltă formaţiune de pe Terra

Muntele Everest este cel mai înalt de deasuprea nivelului mării. Bazându-ne pe altitudinea vărfului cea mai înaltă formă de relief este insula Hawaii, cu vârful Mauna Kea. 

Muntele Everest are o înălţime de 8.849 metri deasuprea nivelului mării, în timp ce Mauna Kea are doar 4.205 metri înălţime deasuprea nivelului mării. însă muntele din insula Hawaii se extinde 6.004 metri sub nivelul mării.

10. Apa este un conductor bun al electricităţii

Apa pură sau distilată nu conduce electricitatea atât de bine. Motivul pentru care oamenii se electrocutează atunci când stau în apă  prin care trece curentul este oferit de mineralele cu care este contaminată.

11. Partea ,,întunecată” a Lunii

Partea îndepărtată a lunii nu este întotdeauna întunecată, aceasta parcurge anumite faze lunare. Atunci când este lună nouă pe partea apropiată de Pământ, pe partea îndepărtată este lună plină.

12. Plăcile tectonice se mişcă din cauza activităţii vulcanice 

Zonele mai vechi ale plăcilor tectonice sunt mult mai reci şi dense provocând scufundarea lor în manta pentru a se recicla. În locul în care două plăci sunt smulse brusc, apar crestele oceanice. În acele zone plăcile tectonice se formează din roci încinse prin convencţie, ieşind prin punctul cel mai slab. Aşadar nu vulcanismul provoacă mişcarea a două plăci tectonice 

13. Trecând de marginea spaţiului, oamenii devin imponderabili

Majoritatea cercetătorii afirmă că spaţiul începe la 99 de kilometri altitudine, locul în care atmosfera Pământului seamănă cu un aspirator. Însă trecerea acestei bariere nu îi face pe oameni impoderabili. Dacă persoana se află într-o rachetă care accelerează, gravitaţia Pământului se va resimţi. Abia în momentul orbitării omul devine imponderabil.

14.Diamantele provin din cărbuni

Majoritatea diamantelor nu se formează din cărbune presat. În schimb, acestea sunt realizate din carbon presat şi încălzit la 144 kilometri în interiorul Pământului.

15. Oamenii din Evul Mediu credeau că Pământul este plat

La începutul Evului Mediu aproape orice savant ştia că Pământul este rotund. Acest mit a fost creat în 1800 în acelaşi timp cu mitul procesului evoluţiei şi al religiei.

Sursa: IFL Science

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase