Pierdut în 2015, robotul Philae a fost găsit de Rosetta. ”Sunt impresionat că am descoperit în sfârşit”
Precum jucăria unui copil de pe plajă, într-o imagine cu rezoluţie mare a priveliştii de pe suprafaţa cometei se poate observa un obiect dreptunghiular. Privit de aproape este robotul Philae.
Pe 14 noiembrie 2014, robotul a aterizat dramatic pe suprafaţa prăfuită a cometei 67P/Churyumov-Gerasimenko, după ce a fost lansat de sonda spaţială Rosetta. Philae nu a reuşit să-şi ancoreze cârligele, acesta a început să se deplaseze pe o traiectorie necunoscută. Gravitaţia cometei l-a ţinut pe suprafaţă, prevenind plutirea sa în spaţiu. Când echipa de la sol a încercat să reia contactul cu minilaboratorul au observat că acesta s-a amplasat sub o stâncă care bloca lumina soară, astfel Philae nu a mai reuşit să se reîncarce. Inginerii au încercat să-l salveze, însă toată bateria sa s-a terminat, aceştia au încercat să strângă cât mai multe informaţii înainte ca robotul să se oprească.
În 2015, cometa s-a apropiat de Soare şi lumina a reuşit să pătrundă din nou prin panourile solare ale lui Philae, bateria lui s-a încărcat îndeajuns încât să poată relua conexiunea cu Pământul. Însă după acest moment nu a mai fost observată nicio activitate a minilaboratorului.
În imaginile realizate de camera sondei Rosetta se poate observa minilaboratorul Philae, care s-a răsturnat pe o parte, fiind blocat într-o crăpătură întunecată.
,,După luni de muncă, sunt impresionat că am descoperit în sfârşit aceste poze cu Philae,” a declarat Laurence O’Rourke coordonatorul echpei de căutări.
Sursa: Seeker
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: