Home » Știință » Boala care nu te mai lasă să dormi niciodată. O maladie ereditară căreia oamenii de ştiinţă nu i-au găsit leacul

Boala care nu te mai lasă să dormi niciodată. O maladie ereditară căreia oamenii de ştiinţă nu i-au găsit leacul

Boala care nu te mai lasă să dormi niciodată. O maladie ereditară căreia oamenii de ştiinţă nu i-au găsit leacul
Publicat: 03.09.2016
Doi fraţi din Australia au moştenit o boală care nu îi va mai lăsa să doarmă niciodată. Maladia afectează mai puţin de 10 milioane de oameni la nivelul întregii lumi şi pentru ea nu există tratament sau cale de vindecare.

Lachlan şi Hayley, în vârstă de 28, respectiv 30 de ani, ştiau de existenţa acestei boli în rândul celor din familia lor de când bunica lor s-a îmbolnăvit când ei erau adolescenţi. Mama şi mătuşa lor au murit, de asemenea, din cauza acestei maladii, potrivit The Independent. 

Insomnia fatală familială (FFI), cum a fost denumită, este o boală care se moşteneşte genetic şi cauzează insomnie permanentă în cazul celor care o dezvoltă. Astfel, cei infectaţi, nu vor mai putea dormi niciodată şi, în consecinţă, vor muri din cauza deteriorării fizice şi psihice accentuate, scrie Gândul

FFI afectează celulele nervoase şi conduce la apariţia unor găuri în talamus, acea parte a creierului care este responsabilă cu somnul şi odihna. 

Astfel, corpul nu îşi mai revine după oboseala acumulată în timpul zilei, iar persoana rămâne trează pentru tot restul timpului cât i-a mai rămas de trăit. 

„Îmi amintesc că m-am speriat cu privire la această boală încă din adolescenţă, când bunica mea s-a îmbolnăvit şi a murit, având semne de demenţă, halucinaţii şi dificultăţi de vorbire. Ea a fost diagnosticată cu FFI, fiind prima dată când familia noastră auzea despre această boală”, a povestit Hayley. 

Tânăra îşi aminteşte şi de mama ei, care a dezvoltat aceeaşi maladie. 

„Îmi amintesc că am plecat la noul meu loc de muncă în Sunshine Coast şi mama mi-a urat să am o zi minunată şi mi-a spus că este mândră de mine. După o săptămână, am ajuns acasă şi ea mă striga Jillian, crezând că sunt menajera. A fost terifiant”, a adăugat Hayley. 

Cei doi fraţi participă la un studiu iniţiat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din California în încercarea de a găsi o cale de vindecare a acestei boli. 

Sursa: Gândul

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase