De ce apare tahicardia
Pentru stabilirea tipului de aritmie se realizează electrocardiograma (EKG-ul) şi, uneori, poate fi nevoie de înregistrarea Holter a ritmului cardiac. Clasificarea aritmiilor se face în funcţie de anumite caracteristici ale impulsului electric vizibile pe electrocardiogramă.
Există multe tipuri de aritmii, de la cele mai puţin lipsite de risc (aşa numitele tahicardii benigne),până la aritmiile ameninţătoare de viaţă, denumite tahicardii maligne”, spune medicul Radu Pretorian pentru Gândul.
Tahicardia se manifestă în cele mai multe cazuri prin palpitaţii, dar şi prin dispnee, senzaţie de ameţeală, stare de leşin. ”Palpitaţiile reprezintă percepţia anormală a bătăilor inimii. Când se asociază cu durerea în piept, acestea pot sugera o boală cardiacă ischemică.
Tahicardia poate fi răspunsul normal al organismului la efort, febră sau anemie, dar poate fi apărea şi din cauza unor probleme medicale precum hipertiroidismul (nivel crescut al hormonilor tiroidieni), boala cardiacă (boala valvulară, insuficienţa cardiacă, afecţiuni ale muşchiului cardiac – cardiomiopatii, anomalii congenitale cardiace, căi electrice anormale congenitale), anumite boli pulmonare. Cauze: o reacţie adversă la anumite medicamente, consumul excesiv de alcool, dezechilibre hidroelectrolitice. În majoritatea cazurilor, tahicardia poate apărea din cauza unei aritmii cardiace. Din această cauză, identificarea tipului de aritmie este esenţial, întrucât tratamentul este specific”, precizează medicul.
Citeşte continuare în Gândul