PREMIERĂ! Un tânăr de 25 de ani a fost trezit din comă cu ajutorul unei noi tehnici. În curând, acest lucru va putea fi făcut şi fără ajutor specializat

27 08. 2016, 18:00

O echipă de cercetători de la Universitatea din California a reuşit pentru prima dată să reactiveze cu ajutorul ultrasunetelor creierul unui pacient aflat în comă. În ciuda faptului că subiectul în vârstă de 25 de ani ,,face progrese remarcabile”, medicii sunt rezervaţi în ceea ce priveşte eficienţa metodei în cazul altor persoane. 

Până acum, tehnica folosită pentru refacerea pacienţilor aflaţi în comă a fost cea a stimulării cerebrale în profunzime. Deşi s-a dovedit a fi eficientă în numeroase cazuri, metoda prezintă riscuri şi, mai mult decât atât, este invazivă, deoarece presupune implantarea de electrozi în talamus, regiunea creierului responsabilă pentru coordonarea informaţiilor care ajung la nivelul scoarţei cerebrale prin intermediul căilor senzitive şi senzoriale. 

Oamenii de ştiinţă americani susţin că noua metodă nu este invazivă, deoarece ultrasunetele sunt transmise din exteriorul corpului, dar sunt îndreptate în mod direct spre talamus. Specialiştii spun însă că cercetarea lor se află la început şi va fi nevoie de realizarea unor studii aprofundate pentru ca tehnica lor să fie utilizată în mod curent: ,,Este posibil să fi fost foarte norocoşi şi să stimulăm pacientul exact în momentul în care el se recupera în mod spontan”, susţine coordonatorul experimentului, Martin Monti. 

În primele trei zile după tratament, pacientul a fost capabil să îşi mişte capul pentru a răspunde cu ,,da” sau ,,nu” şi să interacţioneze, fără a depune însă foarte mult efort, cu medicii care îl îngrijeau. Cercetătorii spun că aceste semne de recuperare dovedesc eficienţa minimă a metodei pe care au conceput-o şi că ea ar putea fi utilizată în viitor şi fără ajutor specializat. 

Tehnica folosită de experţii americani este cunoscută sub numele de pulsaţie focusată cu ultrasunete de intensitate joasă şi a mai fost utilizată până acum pentru a diminua efectelor crizelor pe care le suferă pacienţii diagnosticaţi cu epilepsie.

Una dintre componentele principale ale sistemului folosit de cercetători în timpul experimentului lor a fost un dispozitiv de forma unei farfurioare, care poate transmite semnale electrice direct către creier. Specialiştii spun că, în viitor, mecanismul ar putea fi integrat într-o cască ce i-ar putea ajuta pe pacienţii aflaţi în comă să se recupereze într-un mod cât mai eficient cu putinţă. 

Sursa: sciencealert.com

Vă mai recomandăm şi: S-a trezit din comă ca să afle că are accent străin

                                             Reacţia ciudată a unui bărbat care se afla de 2 ani în stare de semiconştienţă

                                         Unii pacienţi aflaţi în stare vegetativă sunt conştienţi, având o activitate cerebrală similară oamenilor sănătoşi (FOTO)